Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. FICO: Slovenskí občania nebudú po odchode Británie z EÚ poškodení

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovenský premiér ocenil, že britská strana hodlá zintenzívniť dynamiku rokovaní upravujúcich postavenie Británie po jej odchode z EÚ v kľúčových témach, ako je právne postavenie a téma financií.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Slovenskí občania nebudú po odchode Veľkej Británie z Európskej únie poškodení. Uviedol to premiér Robert Fico po stretnutí s britským ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom v Bratislave. Informoval o tom dnes tlačový odbor Úradu vlády SR.

"Boris Johnson prišiel pozitívne naladený a ubezpečil nás, že občania SR žijúci v Británii nebudú žiadnym spôsobom v budúcnosti poškodení, čo je pre nás tá najpodstatnejšia správa," uviedol Fico. Zdôraznil, že jeho vláda bude strážiť záujmy našich ľudí, ktorí študujú a pracujú vo Veľkej Británii.

Slovenský premiér ocenil, že britská strana hodlá zintenzívniť dynamiku rokovaní upravujúcich postavenie Británie po jej odchode z EÚ v kľúčových témach, ako je právne postavenie a téma financií.

Fico pripomenul, že Veľká Británia je pre nás dôležitý obchodný partner. "Nehovoriac o obrovskej investícii Jaguar Land Rover, ktorá bude o chvíľu prinášať svoje ovocie," doplnil predseda vlády a zdôraznil potrebu nastavenia nových vzťahov medzi EÚ a Britániou, ktoré budú aj v prospech Slovenska.

Johnson a Fico rokovali aj o rozvoji bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskom a Spojeným kráľovstvom, aktuálnych zahraničnopolitických otázkach a problematike brexitu.

Návšteva britského ministra zahraničných vecí sa uskutočňuje v čase, keď sa očakáva, že po vystúpení britskej premiérky Theresy Mayovej vo Florencii k budúcemu usporiadaniu vzťahov medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ nadobudnú rokovania o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ novú dynamiku. V pondelok (25.9.) začalo štvrté kolo rokovaní o podmienkach odchodu Spojeného kráľovstva z Únie a zasadne Rada pre všeobecné záležitosti podľa článku 50.