Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Slovensko prehodnotí stupeň teroristického ohrozenia

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico po mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady SR v súvislosti s udalosťami v Bruseli v Bratislave 22. marca 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Na Slovensku v súčasnosti platí prvý - nízky stupeň teroristického ohrozenia. Ten sa doteraz nikdy nezvyšoval, a to ani po vlaňajších teroristických útokoch v Paríži.

Bratislava 22. marca (TASR) - Slovensko by v dôsledku dnešných útokov v Bruseli mohlo zvýšiť stupeň teroristického ohrozenia. Po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady to pripustil premiér Robert Fico (Smer-SD). Na Slovensku v súčasnosti platí prvý - nízky stupeň teroristického ohrozenia. Ten sa doteraz nikdy nezvyšoval, a to ani po vlaňajších teroristických útokoch v Paríži.

"Onedlho zasadnú ďalšie bezpečnostné zložky a budú zvažovať, či prehodnotíme stupeň teroristického ohrozenia Slovenska. Maďarsko pristúpilo k takémuto prehodnoteniu a má vyšší stupeň, pokiaľ ide o Českú republiku a Poľsko, zasadnutie Bezpečnostných rád sa v týchto krajinách očakáva," povedal po zasadnutí premiér. Nemožno podľa neho vylúčiť, že dôjde v európskych metropolách k ďalším útokom.




To, že by medzi obeťami či zranenými boli aj Slováci, sa doteraz nepotvrdilo, informoval Fico. Priblížil, že v európskych inštitúciách pracuje takmer 600 Slovákov, ďalších asi 250 pôsobí na veľvyslanectvách či v orgánoch NATO. Okrem toho je tu zamestnaných asi ďalších 4000 až 5000 ľudí. V čase výbuchu boli v lietadle smerujúcom na bruselské letisko traja pracovníci rezortu diplomacie. Ich let odklonili do Frankfurtu.

Slováci v tejto oblasti dostali núdzové smsky. Podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka obsahovali základné informácie a odporúčania. Stalo sa tak po prvý raz, čo rezort diplomacie túto formu informovania občanov v zahraničí využil. Na udalosť reagoval aj odporúčaním necestovať do Bruselu. Tým, ktorí sa tam nachádzajú, zase Lajčák radí vyhnúť sa miestam s vyššou koncentráciou ľudí.

Bezpečnosť sa pre útoky sprísnila aj na Slovensku. "Opätovne sme naštartovali všetky opatrenia, ktoré sme zaviedli po útoku v Paríži. Predovšetkým to je zvýšená ochrana dopravných uzlov, ako sú letiská, železničné stanice, verejné priestranstvá. Budeme robiť prehľad podujatí, kde je väčší počet ľudí, či sú to kultúrne, športové, spoločenské podujatia, kde budeme dávať príslušné odporúčania," priblížil Fico. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka sa počty policajtov v uliciach zdvojnásobili.