Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Premiér: Stretnutia Blanára a Kaliňáka sú príklad vyváženej politiky

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR Martin Baumann

Premiér na margo stretnutia Blanára s Lavrovom na okraj tureckého samitu poznamenal, že o ňom vedel.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 2. marca (TASR) - Premiér Robert Fico obhajuje stretnutie šéfa slovenskej diplomacie Juraja Blanára (obaja Smer-SD) s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Turecku. Vo videu na sociálnej sieti hovorí o vyváženej a suverénnej slovenskej zahraničnej politike. Pripomína totiž aj nedávne stretnutie ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) s jeho americkým rezortným kolegom, ministrom obrany USA Lloydom Austinom v Pentagone.

"Nech je príkladom našej odvážnej suverénnej slovenskej zahraničnej politiky nielen schopnosť pomenovávať veci správnymi slovami, ale aj konať vyvážene," odkázal Fico.

Premiér na margo stretnutia Blanára s Lavrovom na okraj tureckého samitu poznamenal, že o ňom vedel. "Vedel som o tomto stretnutí a odporúčal som ministrovi, aby sa s ruským ministrom stretol," skonštatoval Fico. Ministri zahraničných vecí mali na stretnutí podľa premiéra hovoriť o možnostiach, ktoré môže priniesť pripravovaný mierový samit vo Švajčiarsku.

Ruská agentúra Interfax informuje, že Blanár po schôdzke s Lavrovom novinárom povedal, že Slovensko neplánuje na Ukrajinu vyslať svojich vojakov ani poslať zbrane. Slovensko podľa Blanára poskytuje Ukrajine humanitárnu podporu a darovalo krajine aj systémy na odmínovanie.

Premiér sa nevyhol ani opätovnej kritike RTVS. V tejto súvislosti poznamenal, že požiada ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS), aby prišla s návrhmi, ako zákonným postupom vrátiť verejnoprávnosť a objektívnosť do vysielania RTVS. Na "urobenie poriadku s RTVS" ho majú vyzývať aj mnohí občania.