Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Premiér ubezpečil mladých murárov, že vedia viac ako gymnazisti

Murárski učni zo Slovenska, Čiech a Maďarska si na Strednej odbornej škole (SOŠ) na Nábreží mládeže v Nitre zmerali svoje sily v disciplínach murovanie a stierkovanie. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na slávnostnom vyhlasovaní výsledkov súťaže sa zúčastnil aj premiér Robert Fico, ktorý okrem osobného blahoželania vyzval budúcich murárov, aby boli na svoje remeslo hrdí.

Nitra 27. apríla (TASR) – Najlepší murárski majstri vyrastajú na Strednej odbornej škole (SOŠ) v Zlatých Moravciach. Nasvedčujú tomu výsledky Medzinárodnej súťaže praktických zručností a odborných vedomostí v učebnom odbore murár 2012, ktorá sa dnes skončila v Nitre. Zlatomoravčania obsadili prvé miesto v kategórii jednotlivcov aj družstiev. Na druhých a tretích miestach skončili murárski učni z Nitry a Považskej Dubnice.

Na slávnostnom vyhlasovaní výsledkov súťaže sa zúčastnil aj premiér Robert Fico, ktorý okrem osobného blahoželania vyzval budúcich murárov, aby boli na svoje remeslo hrdí. „Môžete pyšne chodiť, pretože podľa mňa viete viac ako nejaký gymnazista, lebo jedna vec je naučiť sa nejaké dva názvy z dejepisu alebo zemepisu a druhá vec je vedieť dobre držať v rukách nejaký nástroj a niečo dobré pre túto krajinu robiť tak, ako to budete určite robiť vy,“ zdôraznil premiér.

Zároveň pedagógom i študentom prisľúbil väčšiu podporu odborného školstva. „Remeslá boli zaznávané. Každý chce byť štylista, politológ..., a potom nám chýba vzdelanie potrebné pre prax. Musím dávať viac rešpektu a úcty voči povolaniam, ktoré v poslednom čase neboli uznávané,“ konštatoval Fico. Ako pripomenul, mladí stavbári sa nemusia báť, že by po absolvovaní školy nemali kde pracovať. „Chceme ísť cestou veľkých štátnych investičných projektov. Na Slovensku sa musí stavať! Lebo inak nebude na platy, na dôchodky ani na iné veci. Verím, že na týchto stavbách sa zamestnáte aj vy,“ vyhlásil premiér.