Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R.Fico ubezpečil, že vláda nikdy neprijala tajný záväzok o kvótach

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Martin Baumann

Premiér to vyhlásil to dnes na pôde NR SR v rámci pravidelnej Hodiny otázok.

Bratislava 15. júna (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) ubezpečuje spoločnosť, že jeho vláda nikdy neprijala žiaden tajný záväzok, ktorý by bol v rozpore s oficiálnym postojom jeho kabinetu proti prerozdeleniu utečencov na základe kvót. Vyhlásil to dnes na pôde NR SR v rámci pravidelnej Hodiny otázok.

Otázku migrácie otvoril opozičný poslanec Peter Štarchoň (Sme rodina). "Európska komisia začala konanie proti Poľsku, Maďarsku a Česku za nerešpektovanie kvót na prerozdelenie migrantov. Prijala vláda SR utajený záväzok, že súhlasí s povinnými kvótami, keďže voči Slovenskej republike konanie nebolo začaté? Koľko migrantov prijala SR na svoje územie od roku 2015?" pýtal sa poslanec.

Premiér Fico ho ubezpečil, že k žiadnemu tajnému záväzku nedošlo, lebo by to išlo proti oficiálnej politike vlády ku kvótam. "Migrácia je stále vážna téma, ale nie je vhodné, aby sme takúto citlivú problematiku zneužívali na politikárčenie. Nie je možné pred touto problematikou utiecť a stále sme presadzovali tzv. efektívnu solidaritu. Teda každá krajina musí určitým spôsobom prispieť, pokiaľ ide o dôsledky migrácie, ale musí mať suverénne právo si vybrať, ako túto solidaritu prejaví," odkázal.

Šéf exekutívy potvrdil, že Európska komisia začala proces právneho konania proti Českej republike, Maďarsku a Poľsku z dôvodu porušenia európskej legislatívy súvisiacej s prerozdelením žiadateľov o azyl. Právne konanie sa týka rozhodnutia ministrov vnútra z 22. septembra 2015 o zavedení tzv. povinných kvót. "Podľa uvedeného rozhodnutia sa malo z Talianska a Grécka premiestniť 160.000 migrantov na územie EÚ. Proti hlasovala Česká republika, Maďarsko, Rumunsko a Poľsko. Slovensko podalo oficiálnu žalobu v Luxemburgu. Sme presvedčení, že ide o nelegislatívne opatrenie, malo sa rozhodovať jednomyseľne, a nie väčšinovo," dodal Fico.