Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Premiér už prijíma návštevy, je stále na ARO

Na archívnej snímke premiér Robert Fico. Foto: TASR/AP

Po operácii je Robert Fico podľa lekárov v stabilizovanom stave.

Bratislava 25. apríla (TASR/Teraz.sk) - Zdravotný stav premiéra Roberta Fica sa po operácii srdca, ktorej sa podrobil minulý piatok, vyvíja dobre, píše denník PLUS JEDEN DEŇ v článku na druhej strane s názvom "Prví prišli za Ficom Kaliňák a Šipoš".




Denník zisťoval, či nie je riskantné, aby predseda vlády, ktorému podľa informácií denníka urobili lekári trojnásobný bajpas, tak skoro prijímal návštevy.

"Stav pána premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, pooperačný vývoj je dobrý. Je stále na áre, tam je osobitný režim prijímania návštev. Rozhoduje o tom primárka oddelenia," informovala hovorkyňa Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Dobroslava Krajačičová.

Podľa podpredsedu vlády pre investície Petra Pellegriniho (Smer-SD) sa má premiér každým dňom lepšie. "Nabehol na cestu rekonvalescencie. Myslím si, že do niekoľkých týždňov by sa mohol vrátiť do práce," povedal dnes Pellegrini.



Fica v prípade potreby zastupujú podpredsedovia vlády. "Dohadujeme to tak ad hoc, vždy si dohadujeme nejakým spôsobom týždenný program medzi sebou. Dnes viedol vládu podpredseda Kaliňák, ja sa zase zúčastňujem na nejakých stretnutiach. Všetko ide hladko, tak ako má a tak, ako nás o to požiadal premiér," priblížil.

Šéf kabinetu je pre zdravotné problémy hospitalizovaný od 14. apríla v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave, kde podstúpil kardiochirurgický zákrok.



Operácia, ako aj zotavovanie premiéra prebieha podľa ministra vnútra a podpredsedu vlády Roberta Kaliňáka (Smer-SD) bez komplikácií. "Všetky pokroky, ktoré vo svojom zdravotnom stave robí, nás napĺňajú optimizmom, že vo veľmi skorej a krátkej dobe ho budeme opäť vidieť medzi nami na vláde," uviedol po rokovaní kabinetu. To dnes viedol namiesto Fica.

Rekonvalescenciu odhaduje Kaliňák na týždne, ako však poukázal, operácia má premiérovi umožniť úplný návrat. Aký zákrok presne podstúpil, nespresnil. Potvrdil však, že išlo o operáciu srdca. "Myslím si, že zákrok mu umožní plný návrat a vo väčšom pohodlí. Ako ho dobre poznám, viem si predstaviť, o čo viacej úloh všetci dostaneme," poznamenal. Pracovné veci mal s Ficom riešiť už na druhý deň po operácii.

Kaliňák je presvedčený, že premiér sa vráti do práce do júlového prebratia predsedníctva v Rade Európskej únie. Podľa šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) sa všetko pripravuje tak, aby to bolo pre premiéra čo najmenej stresujúce. Odložiť sa tiež musela pripravovaná návšteva Bruselu. "Pri niektorých aktivitách ho zastúpim ja. Nič dramatické alebo tragické sa nedeje, všetko zvládame v rámci rozdelenia kompetencií alebo posunutia termínov," podčiarkol.