Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Premiér: Pri zmenách v RTVS sú splnené podmienky na skrátené konanie

Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

Premiér tiež avizoval, že na aprílovej schôdzi Národnej rady (NR) SR sa bude rokovať aj o zmenách vo verejnom obstarávaní či pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie a podobne.

Bratislava 17. marca (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) si myslí, že pri zmenách v zákone týkajúcom sa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sú naplnené podmienky na ich prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní. Uviedol to vo videu na sociálnej sieti.

"To, čo sa za posledné štyri roky deje v RTVS, nemá nič spoločné s verejnoprávnosťou," vyhlásil Fico. Tvrdí, že kroky vedenia aj zamestnancov telerozhlasu znemožňujú, aby bola inštitúcia naozaj verejnoprávna a objektívna. "Ľudia majú základné právo na prístup k objektívnym informáciám, to sa im však nedostáva, je hrubo porušené," povedal premiér. Dodal, že o prerokovaní zmien v zrýchlenom režime ešte budú hovoriť v koalícii. Protesty verejnosti vníma ako súčasť prezidentskej kampane.

Premiér tiež avizoval, že na aprílovej schôdzi Národnej rady (NR) SR sa bude rokovať aj o zmenách vo verejnom obstarávaní či pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie a podobne. Rovnako potvrdil, že pokračujú prípravy aj na aprílové spoločné rokovanie vlády SR a Ukrajiny v Michalovciach. Verí, že ho nepostihne rovnaký osud ako rokovania slovenského a českého kabinetu.

Čo sa týka vojny na Ukrajine, naďalej trvá na tom, že nemá vojenské riešenie. Odmieta kritické postoje voči Slovensku od európskych krajín, napríklad Českej republiky. Podľa vlastných slov by sa nečudoval, keby nám pre "suverénne správanie siahli na európske fondy" pod zámienkou zmien v Trestnom zákone či v RTVS. Odmieta aj priame zapojenie slovenských vojakov do bojov na Ukrajine. Obáva sa eskalácie napätia po vyslaní vojakov z krajín EÚ a NATO. Považoval by preto za správne, keby parlament čo najskôr prijal rozhodnutie, že s takým niečím nesúhlasí.