Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Premiér vylúčil prípadnú účasť slovenských vojakov na území Ukrajiny

Na snímke vpravo premiér SR Robert Fico (Smer-SD) a vľavo predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) prichádzajú na 19. rokovanie vlády SR v pondelok 26. februára 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Na postoji, s ktorým ide Fico na rokovanie európskych lídrov do Paríža, sa zhodli koaliční partneri.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 26. februára (TASR) - Slovensko nebude na bilaterálnej báze ponúkať Ukrajine možnosť spolupráce v podobe účasti slovenských vojakov na území Ukrajiny. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po pondelkovom rokovaní vlády. Na postoji, s ktorým ide Fico na rokovanie európskych lídrov do Paríža, sa zhodli koaliční partneri. Slovensko podľa jeho slov vylučuje prípadnú účasť slovenských vojakov na území Ukrajiny. Vláda bude rešpektovať, pokiaľ k tomuto kroku pristúpi niektorý z členských štátov EÚ a NATO.

"Dohodli sme sa, že nebudeme podávať nikdy žiadny návrh na vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu," povedal Fico. Téme sa pondelok venovala Bezpečnostná rada SR, následne aj vládny kabinet. Na rokovanie prišli tiež lídri koaličných strán - šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini a predseda SNS Andrej Danko.




Z téz pondelkového rokovania v Paríži podľa premiéra vyplýva, že viaceré členské štáty NATO a EÚ uvažujú o tom, že na bilaterálnej báze pošlú na územie Ukrajiny svojich vojakov. Slovensko podľa neho vidí obrovské bezpečnostné riziká v bilaterálnych dohodách s členskými štátmi NATO a EÚ. Prítomnosť cudzích vojakov na Ukrajine podľa neho vytvára pre SR bezpečnostné riziká.

Fico zopakoval, že konflikt u našich východných susedov nemá vojenské riešenie. Slovensko sa bude podľa neho naďalej orientovať na pomoc civilného a nesmrtiaceho charakteru. Vláda chce naďalej pomáhať Ukrajine pri odmínovaní. "Uvažuje sa o ďalších strojoch, ktoré by mohli pomôcť. Je to nesmrtiaca pomoc," dodal s tým, že Slovensko bude pomáhať, "pokiaľ ide aj o tréning ľudí tu na Slovensku". Deklaruje, že Slovensko nebude na Ukrajinu posielať žiadne zbrane ani náboje.

V Paríži sa má podľa Fica rokovať o "novej kvalite, novom rozsahu podpory Ukrajiny v nasledujúcom období." Tézy rokovania svedčia podľa neho o tom, že na Ukrajine to ani zďaleka nejde tak, ako sa očakávalo.

Rokovanie v Paríži označil slovenský premiér za "bojovú" poradu. "Pre mňa je dnešná porada potvrdením, že stratégia Západu úplne zlyhala, pokiaľ ide o Ukrajinu. Napriek tomu chcem ísť na toto rokovanie v konštruktívnej atmosfére a konštruktívne pripravený. Hoci z téz, o ktorých sme rokovali, ide mráz po chrbte," priblížil. Fico nekonkretizoval, na aký účel by boli na územie Ukrajiny vyslaní vojaci na základe bilaterálnych dohôd.