Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Z programu osláv ukončenia 2. svetovej vojny Ukrajina vypadla

Na snímke zľava podpredsedovia vlády, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister financií SR Peter Kažimír, premiér SR Robert Fico a minister vnútra SR Robert Kaliňák počas 159. rokovania vlády SR 29. apríla 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Premiér Robert Fico oslávi 70. výročie ukončenia 2. svetovej vojny v Gdansku, Liptovskom Mikuláši a Moskve. V pôvodnom avizovanom programe figurovala aj Ukrajina.

Bratislava 6. mája (TASR) - Premiér Robert Fico oslávi 70. výročie ukončenia 2. svetovej vojny v Gdansku, Liptovskom Mikuláši a Moskve. V pôvodnom avizovanom programe figurovala aj Ukrajina. Tá sa už medzi spomienkovými miestami nenachádza.

"Predseda vlády tak, ako deklaroval, bol pripravený zúčastniť sa na oslavách konca 2. svetovej vojny v Kyjeve, ale napokon sa ukrajinská strana rozhodla ich organizovať len na vnútroštátnej úrovni, bez účasti vysokých zahraničných predstaviteľov. Jednotlivé krajiny budú na ceremónii zastúpené veľvyslancami,"
vysvetlil Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Vo štvrtok 7. mája sa Fico v poľskom Gdansku pokloní pamiatke obetí vojny pri pamätníku Westerplatte. V piatok 8. mája si udalosti spred 70 rokov pripomenie na slovenských celonárodných oslavách v Liptovskom Mikuláši, kde vystúpi s príhovorom. Odtiaľ sa presunie do Moskvy, kde v sobotu 9. mája ukončí svoj spomienkový program. Spoločne s ďalšími štátnikmi, medzi ktorými bude napríklad český prezident Miloš Zeman, sa pokloní pamiatke obetí vojny pri Pamätníku neznámeho vojaka v Alexandrovskej záhrade. Na vojenskej prehliadke sa obaja nezúčastnia. Počas nej absolvujú bilaterálne stretnutie.

Zeman bude v sobotu podvečer rokovať so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom v Moskve. Na otázku TASR, či sa podobná schôdzka pripravuje aj medzi Ficom a Putinom, úrad vlády nereagoval.

Účasť na oslavách 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Rusku potvrdil aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. V sobotu sa na Deň víťazstva spolu s generálnou riaditeľkou OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irinou Bokovovou zúčastní na vojenskej prehliadke v Moskve. Na oslavy príde aj egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

Viacero západných lídrov pozvanie na sobotňajšiu vojenskú prehliadku v Moskve neprijalo pre konflikt na východe Ukrajiny.