Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Zákon o odmeňovaní zdravotníkov sa schváli v pôvodnom znení

Na snímke elektronická tabuľa s výsledkami hlasovania, kde poslanci prelomili veto a opäť odobrili zákon upravujúci platy zdravotníkov. Foto: TASR/Michal Svítok

Sestry podávajú hromadné výpovede, pretože so zákonom nesúhlasia.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Zákon upravujúci zdravotníkom mzdy bude v parlamente schválený v pôvodnom znení. Uviedol to dnes v písomnom stanovisku premiér a predseda vládnej strany Smer-SD Robert Fico.

Zákon vrátil na opätovné prerokovanie do Národnej rady SR prezident SR Andrej Kiska, v pondelok (14.12) ho odporučil prijať so zmenami. Upozornil na to, že rozpočtové krytie zákona považuje za nedostatočné.

Na archívnej snímke premiér Robert Fico
Foto: TASR
Schválenie prezidentových návrhov by podľa Fica znemožnilo zvýšiť platy sestrám, a preto ich Smer-SD v parlamente odmietne. Podotkol však, že vládna strana rešpektuje právo prezidenta vracať zákony do parlamentu.

"Cieľom je platy zvýšiť, na tento účel vyčlenila vláda a garantuje 55 miliónov eur, čiže zákon je finančne krytý,"
informoval Fico. Podľa neho to potvrdzujú aj nové platové dekréty, ktoré v týchto dňoch zdravotníci i sestry dostávajú.

Kiska vo zdôvodnení tiež upozornil, že vrátenie zákona vytvára vzhľadom na podávanie hromadných výpovedí priestor na odbornú diskusiu či "prehodnotenie všetkých aspektov právnej úpravy tak, aby výsledné riešenie bolo na prospech všetkých zainteresovaných strán".

Sestry podávajú hromadné výpovede, pretože so zákonom nesúhlasia. Tvrdia, že nezohľadňuje ich požiadavky. Trvajú na tom, aby zákon platil pre všetky sestry, chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a zvyšovať tiež základnú zložku mzdy každé tri roky praxe.

Výpovede podali pôvodne v ôsmich nemocniciach - v univerzitnej košickej, trnavskej, popradskej, bojnickej, žilinskej, prešovskej, martinskej a trenčianskej nemocnici. V popradskej nemocnici však minulý týždeň stiahli všetky výpovede. Pracovný pomer chce však stále ukončiť vyše 1000 sestier.

Plénum prelomilo veto a opäť odobrilo zákon upravujúci platy zdravotníkov


Poslanci Národnej rady SR dnes opätovne 78 hlasmi schválili zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý upravuje platy zdravotníkov. Právnu normu vrátil do parlamentu prezident Andrej Kiska a žiadal vypustiť paragrafy upravujúce výšku mzdových koeficientov pre jednotlivé zdravotnícke profesie. Poslanci mu nevyhoveli a novelu schválili v pôvodnom znení.

Ministerstvo zdravotníctva od januára tak avizuje prilepšenie vyše 20 zdravotníckym profesiám v nemocniciach, ako sú farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár, s výnimkou lekárov. Stáť by to malo 55 miliónov eur. Novela stanovuje minimálnu výšku ich základnej zložky mzdy podľa vzoru úpravy platov lekárov. Napríklad sestra má mať rovnako ako verejný zdravotník či fyzioterapeut základnú zložku mzdy najmenej vo výške 0,81-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve spred dvoch rokov.

Na snímke zdravotníci ukazujú palce nadol po hlasovaní v parlamente, keď poslanci prelomili veto a opäť odobrili zákon upravujúci platy zdravotníkov.
Foto: TASR/Michal Svítok
Právna norma garantuje zdravotníkom platy v štátnych aj súkromných nemocniciach. Na vyššie mzdy má ísť na budúci rok 55 miliónov eur. V štátnych nemocniciach by išlo na platy 18.000 zamestnancov, ktoré sú v súčasnosti vyššie v porovnaní s ostatnými, asi desať miliónov eur a na platy 20.000 zdravotníkov v ostatných nemocniciach zvyšných 45 miliónov eur.

Zástupcom zdravotníkov sa však novela nepozdáva. Nepáči sa im, že sa netýka ich kolegov v ambulanciách, kúpeľoch či zariadeniach sociálnych služieb. Požadovali tiež, aby sa im zvýšili koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy, aby sa v plate zohľadňovali odpracované roky alebo započítavala materská či práceneschopnosť do času odbornej praxe. Sestry už na protest začali s podávaním výpovedí.

Šéfka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová ešte pred dnešným hlasovaním avizovala, že ak prejde novela v pôvodnom znení, výpovede sestier budú pokračovať. "Ak sa nedosiahne dohoda, sestry z nemocníc odídu. My sme s potešením prijali správu, že pán prezident vrátil zákon o odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov, vnímame to ako ústretový krok. Čo nás neteší, je, že napriek požiadavke prezidenta vytvoriť priestor na diskusiu, sa tak neudeje," povedala Lazorová.

Podľa jej slov je sestier na Slovensku nedostatok, chýba ich 12.000, a tie, čo podali výpovede, nie je kým nahradiť. "Ak takýto zákon prejde, sestier ani viac nebude. Je tu otázka, či rezortu zdravotníctva a celej tejto vláde záleží na tom, aby občania dostali kvalitnú a adekvátnu zdravotnú starostlivosť," povedala Lazorová s tým, že zdravotnícki pracovníci nechcú výpoveďami dosiahnuť len adekvátnu mzdu, ale najmä zlepšenie pracovných podmienok.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) zdôraznil, že cieľom tohto zákona je zvýšiť platy sestier a zdravotníckych pracovníkov. "Na tento účel vláda vyčlenila a garantuje 55 miliónov eur, čiže je finančne krytý. Potvrdzujú to aj nové platové dekréty, ktoré v týchto dňoch dostávajú sestry a zdravotní pracovníci. Hoci rešpektujeme právo prezidenta vracať zákony do parlamentu, musíme skonštatovať, že schválenie jeho návrhov by znemožnilo zvýšenie platov," zdôraznil Fico.

Prezident Andrej Kiska v zdôvodnení vrátenia zákona upozornil, že rozpočtové krytie zákona nepovažuje za dostatočné. Poukázal na to, že v dôvodovej správe k návrhu zákona chýba vplyv na schválený rozpočet verejnej správy, ako aj na kapitolu ministerstva zdravotníctva v súvislosti s úpravou miezd v zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Ministerstvo zdravotníctva poďakovalo


Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR poďakovalo 78 poslancom v parlamente, opätovne hlasujúcim za prijatie zákona upravujúceho mzdy zdravotníkom. "Zabezpečí im rast a každoročnú valorizáciu platov," uviedol v písomnom stanovisku hovorca rezortu Peter Bubla.

Prezident SR Andrej Kiska zdôvodnil v pondelok (14.12.) vrátenie zákona do parlamentu tým, že jeho rozpočtové krytie považuje za nedostatočné. Do nemocníc má ísť 55 miliónov eur. Vrátený zákon mal tiež vytvoriť priestor na diskusiu "všetkých zainteresovaných strán". Sestry totiž nie sú so zákonom spokojné, a preto podávajú hromadné výpovede.

Ukončiť pracovný pomer v štátnych nemocniciach chce podľa ministerstva 1036 sestier. K dnešnému dňu stiahlo výpovede 232 sestier, "čo je viac než 20 percent stiahnutých výpovedí". Do práce prijali v nemocniciach 82 ľudí. "O možnosti stiahnutia výpovede a poskytnutí právnej pomoci sa informujú desiatky ďalších sestier," informoval Bubla. Niektoré podpísali takzvanú "Dohodu o solidarite", v ktorej sa deklaruje, že ak ustúpia od výpovedí, zaplatia sesterským odborom do týždňa 3300 eur.