Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Premiér: Zákon o RTVS vláda prerokuje v stredu na výjazdovom rokovaní

Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po kontrolnom dni na Ministerstve kultúry SR v pondelok 22. apríla 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Premiér zdôraznil, že súčasný RTVS potrebuje zmenu vedenia a nový zákon.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. apríla (TASR) - Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STaR) prerokuje vláda na stredajšom (24. 4.) rokovaní v Dolnej Krupej. Po pondelkovej pracovnej návšteve Ministerstva kultúry SR to uviedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Ministerka Martina Šimkovičová (nominantka SNS) doplnila, že už v utorok (23. 4.) návrh prerokuje legislatívna rada vlády.

Premiér zdôraznil, že súčasný RTVS potrebuje zmenu vedenia a nový zákon. Argumentoval tým, že súčasný telerozhlas nedokáže zaistiť občanom právo na objektívne informácie. "Ako môže prinášať objektívne informácie, keď zvádza permanentný súboj s vládou?" položil otázku Fico. Upozornil, že jeho kabinet sa v súčasnosti zaoberá vážnymi problémami, ktoré zdedil po predchádzajúcich vládach. "Chceme našu prácu robiť v objektívnom mediálnom prostredí, ktoré vládu pokarhá, keď bude treba, no zároveň nebude ignorovať pozitívne kroky, ktoré robí," vysvetlil Fico.

Ocenil Šimkovičovú za to, že rezort pod jej vedením napĺňa programové vyhlásenie vlády (PVV) o podpore slovenskej národnej kultúry. To je podľa neho aj dôsledok útokov voči ministerke. Premiér priblížil, že témou pondelkovej diskusie na rezorte kultúry boli pripravované projekty a legislatívne opatrenia vrátane financovania cirkví a náboženských spoločností či kultúry národnostných menšín.



Ministerka kultúry pripomenula doterajšie kroky rezortu pod jej vedením i plánované opatrenia v tomto roku. Avizovala, že ešte pred letom by mal parlament prerokovať novelizáciu zákona o kultúre národnostných menšín, zákon o ochrane pamiatkového fondu či zákon o múzeách a galériách, ministerstvo pripravuje aj zákon o štátnom jazyku. "V tomto prípade sme sa nechali inšpirovať zákonom vo Francúzsku," dodala. V procese prípravy je aj zákon o sponzorstve v kultúre.

Šimkovičová spomenula tiež prioritizáciu kultúrnych pamiatok. "Meníme ich kategorizáciu podľa vzoru z iných krajín," upozornila. Vysvetlila, že vzhľadom na obmedzené zdroje je potrebné aj v prípade kultúrnych pamiatok stanoviť priority pre ich obnovu. Šimkovičová uistila aj o čerpaní eurofondov v novom programovom období na rekonštrukciu národných kultúrnych pamiatok vo vlastníctve štátu. "V tomto roku budú rekonštruované prvá budova Matice Slovenskej, budova Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku, Dom majstra Pavla v Levoči. Pri ďalších projektoch sa pracuje na dokumentačnej príprave," priblížila.



Ohlásila tiež hĺbkový audit v Slovenskej národnej galérii (SNG) a Slovenskom národnom múzeu (SNM).

Generálny tajomník služobného úradu MK Lukáš Machala taktiež na tlačovej konferencii dementoval špekulácie v médiách, že by sa mal stať novým generálnym riaditeľom verejnoprávnej televízie a rozhlasu.