Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Premiér žiada P. Gajdoša a M. Lajčáka o stanovisko ku kauze vrtuľníkov

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Martin Palkovič

Ministerstvo obrany SR odmieta medializované informácie ohľadom nepovolenia pristátia vrtuľníkov a tvrdí, že nastala chyba v komunikácii.

Bratislava 14. júna (TASR) – Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) požiadal ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) a šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD) o stanovisko k situácii ohľadom nepovolenia pristátia amerických vrtuľníkov na letisku v Piešťanoch. "Je nevyhnutné, aby sa Slovensko správalo zodpovedne voči svojim zahraničným partnerom," uvádza sa v stanovisku, ktoré TASR poskytol Úrad vlády SR.

Ministerstvo obrany SR odmieta medializované informácie ohľadom nepovolenia pristátia vrtuľníkov a tvrdí, že nastala chyba v komunikácii. "Ministerstvo obrany SR sa ostro ohradzuje voči nepravdivým medializovaným informáciám, že svojim rozhodnutím zabránilo pristátiu amerických vrtuľníkov na území Slovenskej republiky," uviedla hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková. Dodala, že udeľovanie diplomatických povolení je v zmysle platnej legislatívy výhradne v kompetencii Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

V súvislosti so žiadosťou USA o diplomatické povolenie na prelet nad územím Slovenska v dňoch 18. a 19. júna rezort obrany v piatok vo svojom oficiálnom stanovisku uviedol, že "rešpektuje recipročné diplomatické povolenie, ktoré zodpovedá náležitostiam schváleným v uznesení vlády SR, v ktorom boli uvedené prelety schválené".

Rezort obrany tvrdí, že nastalo nedorozumenie, ktoré malo údajne spôsobiť "preposlanie internej komunikácie medzi zamestnancami na rezort diplomacie". "Toto pochybenie zamestnancov rezortu obrany a ich konanie nad rámec svojich služobných povinností bude disciplinárne riešené v zmysle platnej legislatívy," dodala Capáková.

Koaličná strana Most-Híd v piatok požiadala Ministerstvo obrany SR o jasné a dôveryhodné vysvetlenie, prečo neumožnilo slovenským spojencom rutinnú možnosť medzipristátia na území Slovenskej republiky. Reagovala tak na informácie zverejnené v Denníku N. Podľa nich si americká armáda vyžiadala povolenie Ministerstva obrany SR na prelet nad slovenským územím a rutinné pristátie a natankovanie vojenských vrtuľníkov na letisku v Piešťanoch. Podľa informácií, ktoré potvrdilo ministerstvo zahraničných vecí, bol prelet povolený, avšak možnosť medzipristátia a natankovania bola odmietnutá.