Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Premiér zvolá stretnutie k novele o nadáciách, pozve občiansky sektor

Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR Jakub Kotian

Zástupcovia občianskeho sektora v pondelok vyzvali vládu, aby neprerokovala návrh novely zákona o nadáciách z dielne ministerstva spravodlivosti.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Návrh novely zákona o nadáciách, ktorým sa majú zaviesť súkromné nadácie na správu majetku aj pre nezosobášené páry, bude predložený na rokovanie vlády až po prerokovaní všetkých pripomienok so zástupcami ministerstva spravodlivosti a občianskeho sektora. Pre TASR to uviedol premiérov hovorca Matej Neumann v súvislosti s výzvou predstaviteľov občianskeho sektora. Ako informoval, dočasne poverený premiér Eduard Heger zorganizuje k téme stretnutie.

Zástupcovia občianskeho sektora v pondelok vyzvali vládu, aby neprerokovala návrh novely zákona o nadáciách z dielne ministerstva spravodlivosti. Navrhované zriadenie súkromných nadácií podľa nich nepomôže riešiť majetkové pomery párov rovnakého pohlavia a ohrozí fungovanie nadácií. Ako poukázali, definíciou nadácie je už 21 rokov, že ide o združenie majetku na podporu verejnoprospešného účelu. Namietajú, že súčasťou prostredia občianskeho sektora má byť balík majetku súkromných osôb.

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR odmieta kritiku niektorých predstaviteľov nadačného sektora. Na predložení novely bude trvať. Ohradilo sa aj voči vyjadreniam, že text zákona nevznikal participatívnym spôsobom. "Hoci sa zákon nijako netýka verejných nadácií, aj s nimi sme viedli rokovania, a to osobitne s splnomocnencom vlády. Idea návrhu zriadenia súkromných nadácií zároveň bola podrobne prediskutovaná na odbornej úrovni ešte v rámci rekodifikácie Občianskeho zákonníka," tvrdí rezort.

Na domácu filantropiu môže mať podľa MS návrh len nepriamy vplyv, a to výlučne pozitívny. "Ak totiž bude do slovenského právneho poriadku zavedená možnosť spravovať súkromný majetok novým spôsobom, zmierni sa odliv súkromných zdrojov do zahraničia, kde je táto možnosť úplne štandardná a dlhodobo zavedená. Tým sa zvyšuje šanca, že časť týchto prostriedkov bude použitá aj na domácu filantropiu," uviedla hovorkyňa MS SR Monika Klobušická. Podľa ministerstva chcú niekoľkí predstavitelia nadačného sektora brániť zlepšeniu právneho prostredia v SR a rozširovaniu priestoru na slobodné rozhodovanie o súkromnom majetku.