Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. FICO: Do Európy prichádzajú aj predstavitelia Islamského štátu

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas brífingu po stretnutí s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom a rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom v Bratislave 7. septembra 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovensko chce byť solidárne s tými utečencami, ktorým ide o život a zdravie. Premiér však upozorňuje aj na bezpečnostný rozmer.


Bratislava 7. septembra (TASR) - Ani dnešné spoločné rokovanie premiérov SR Roberta Fica, ČR Bohuslava Sobotku a Rakúska Wernera Faymanna v Bratislave neprinieslo prelom v rozdielnych názoroch na tému povinných kvót.

Pokiaľ krajiny Vyšehradskej štvorky ich odmietajú, Rakúsko proti nim nenamieta. "Sú iracionálne," vyhlásil po stretnutí Fico s tým, že migranti nechcú zostať na Slovensku, pričom krajina nemá žiadne nástroje na ich udržanie.

Všetci traja sa však zhodli na potrebe lepšieho zabezpečenia vonkajších hraníc Európskej únie. "Možno aj vojensky," podotkol predseda vlády SR. Pokiaľ by Grécko, Taliansko alebo Maďarsko v tomto potrebovali pomoc, Fico za vládu deklaroval, že je pripravená prispieť finančne, materiálne a personálne.

Fico chce hovoriť aj o bezpečnosti

Okrem toho diskutovali aj o zriadení tzv. bezpečných zón v európskych krajinách, ktoré prvotné čelia najväčšiemu prílevu migrantov. V nich by prebehla ich lepšia identifikácia a rozdelenie na tých, ktorí pomoc potrebujú a ekonomických migrantov. Aj v tomto prípade chce Slovensko prispieť. Podľa Fica to závisí od dohody s ostatnými členskými štátmi únie.

Zopakoval, že Slovensko chce byť solidárne s tými, ktorým ide o život a zdravie. Upozornil však aj na bezpečnostný rozmer. Pripomenul, že medzi tou masou ľudí, ktorá prichádza do Európy, sú preukázateľne aj predstavitelia Islamského štátu. Podčiarkol, že vláda preto nesie zodpovednosť za bezpečnosť obyvateľov Slovenska. "Budem o tejto téme hovoriť jasne a otvorene," podčiarkol.

Nechcel sa vyjadriť k novému návrhu Európskej komisie národných kvót na prerozdelenie migrantov, o ktorom písali médiá. Na jeho základe by ich na Slovensko malo prísť vyše 1500. "Nemôžem komentovať čísla, ktoré neboli nikomu oznámené," podotkol s tým, že postoj V4 k nim jasný.

"Zhodli sme sa na tom, že migračná kríza sa dá vyriešiť len spoluprácou všetkých krajín Európskej únie," konštatoval Sobotka, ktorý taktiež nepovažuje kvóty za skutočné riešenie. "Chceme pomáhať na dobrovoľnej báze finančne, expertmi, ako aj tým, že sa postaráme o časť utečencov, ktorí získajú azyl, ale iba na dobrovoľnej báze," dodal. Európska únia by sa podľa neho mohla vedieť zhodnúť na účinnejšej ochrane vonkajšej schengenskej hranice.

Faymann je presvedčený o tom, že je rozdiel medzi ekonomickými a vojnovými utečencami. "Ľudia, ktorí utekajú pred vojnou, musia mať možnosť spoľahnúť sa na to, že budú chránení. Prijatie vojnových utečencov si vyžaduje povinný a záväzný systém, ktorému hovorím povinné kvóty," vysvetlil po stretnutí.

Rovnako je presvedčený, že k riešeniu migračnej otázky je potrebné dospieť spoločnými silami.