Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Za prepustením M. Štvrteckého na slobodu je administratívne zlyhanie

Budova Ministerstva spravodlivosti a Najvyššieho súdu SR v Bratislave. Foto: TASR/Peter Hudec

Skonštatovala to dnes predsedníčka Daniela Švecová na základe vykonaného došetrenia administratívneho postupu súdu.

Bratislava 14. augusta (TASR) – Najvyšší súd v súvislosti s prepustením odsúdeného Miroslava Štvrteckého svojím postupom neporušil žiaden právny predpis. Došlo však k administratívnemu zlyhaniu. Skonštatovala to dnes predsedníčka Daniela Švecová na základe vykonaného došetrenia administratívneho postupu súdu.

Šéfovi vydieračskej skupiny Štvrteckému, ktorý bol odsúdený na 24-ročné väzenie, sa podarilo dosiahnuť obnovu konania ohľadom výšky jeho trestu. Na slobodu sa dostal 4. augusta potom, ako nebolo včas rozhodnuté o jeho vzatí do väzby, kam mal byť premiestnený z výkonu trestu. Švecová odmietla, že by jej súd zavinil prieťahy.

Vysvetlila, že senát Najvyššieho súdu definitívne rozhodol o obnove konania 15. júla. Písomné rozhodnutie senátu bolo vyhotovené v ten istý deň, keď aj došlo do trestnej kancelárie. „Nasledovala činnosť administratívneho aparátu, na základe ktorej bolo predmetné rozhodnutie opísané dňa 16. júla a súčasne v ten istý deň aj porovnané a vypravené,“ priblížila Švecová.

„Uvedeným postupom bola v plnom rozsahu dodržaná povinnosť súdu ako celku konať v predmetnej veci bezodkladne a vytvoriť tým možnosť, aby Špecializovaný trestný súd mohol rozhodnúť o väzbe,“ skonštatovala. Uvedené skutočnosti podľa nej možno zdokladovať existujúcimi záznamami a dokumentáciou, ktorá je súčasťou spisu.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) rozhodol o väzbe až o osem dní – 23. júla 2015. Štvrtecký proti takémuto omeškaniu podal sťažnosť, ktorej senát Najvyššieho súdu vyhovel a prepustil ho na slobodu. Šéfka Najvyššieho súdu vysvetlila, že administratíva jej súdu telefonicky upozornila pracovníčku ŠTS na potrebu okamžitého prevzatia spisu.

Pracovník Najvyššieho súdu podľa Švecovej tiež osobne upozornil aj pracovníka ŠTS, ktorý bol v Bratislave v ten deň, pre iné dva spisy. „Napriek opakovanému upozorneniu sa pre dotknutý spis nevrátil,“ skonštatovala šéfka Najvyššieho súdu. Vodič z Pezinka si pre spis prišiel až 21. júla.

„Z toho vyplýva, že rozhodnutie bolo vyhotovené a tiež potrebný pokyn pre kanceláriu bol daný už v deň rozhodnutia – 15. júla,“ skonštatovala ďalej Švecová. Sudca spravodajca a predseda dotknutého senátu Najvyššieho súdu tak podľa nej svoje povinnosti nezanedbal, a preto je bezpredmetná otázky vyvodenia akejkoľvek disciplinárnej zodpovednosti voči nemu.

Výsledky celého šetrenia podľa Švecovej ukázali, že ohľadom prepustenia Štvrteckého na slobodu došlo k administratívnemu zlyhaniu. Informovala o tom, že prijala opatrenia, aby sa podobná vec v budúcnosti nemohla zopakovať.

„Predsedníčka Najvyššieho súdu s okamžitou účinnosťou nariadila trestnej kancelárii súdu, aby nutnosť doručenia spisov určených pre Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici alebo v Pezinku bola ihneď, ako spis dôjde do trestnej kancelárie, avizovaná príslušnému špecializovanému trestnému súdu a pre prípad, že by pre tieto spisy zodpovedný pracovník z týchto súdov neprišiel a neprevzal ich, vzniká povinnosť túto skutočnosť ohlásiť predsedovi trestnoprávneho kolégia alebo príslušnému predsedovi senátu, ktorý zabezpečí okamžité odoslanie týchto spisov na príslušný špecializovaný trestný súd,“ priblížila prijaté opatrenie.

Švecová napokon informovala, že vzhľadom k závažnosti situácie iniciuje odbornú diskusiu, ktorá by viedla k zmene legislatívy v tejto oblasti.

Štvrtecký bol odsúdený v kauze vydieračskej skupiny na Záhorí. Rozsudok je vo výroku o vine stále právoplatný. Bývalý elitný policajt je uznaný za vinného z deviatich trestných činov, okrem iného zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny, zneužívania právomocí verejného činiteľa, vydierania či hrubého nátlaku.