Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Presadzovanie záujmov Maďarov žijúcich v SR vo voľbách zosilnelo

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Riaditeľ Výskumného ústavu národnej politiky Zoltán Kántor podotkol, že na Slovensku je relatívne stabilný stranícky systém, pritom ale z roka na rok stúpa pomer nezávislých poslancov.

Budapešť 12. novembra (TASR) - Schopnosť presadzovania záujmov maďarskej menšiny na Slovensku v sobotňajších komunálnych voľbách zosilnela, reagoval v pondelok na výsledky volieb štátny tajomník úradu maďarskej vlády zodpovedný za národnú politiku Árpád Potápi.

Podľa tlačovej agentúry MTI tento predstaviteľ na podujatí Výskumného ústavu národnej politiky zdôraznil, že aj v mestách a obciach SR, v ktorých nezvíťazila Strana maďarskej komunity - Magyar Közösség Pártja (SMK-MKP), existuje silné maďarské zastúpenie.

"Pokračuje zhruba trend, ktorý sa začal vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov. V západnej časti (južného Slovenska) je už tradične SMK-MKP silnejšia, obsadzovala viac postov, čo potvrdila aj v terajších voľbách. Pritom stúpol aj počet jej starostov, primátorov a poslancov miestnych zastupiteľstiev," zdôraznil Potápi.

MTI citovala aj vyjadrenie predsedu SMK-MKP Józsefa Mehynárta, podľa ktorého na Slovensku existuje 28 obcí a miest s vyše 3000 obyvateľmi, v ktorých žijú príslušníci maďarskej menšiny. Z nich osem vedie SMK-MKP, štyri sú pod kontrolou slovensko-maďarskej zmiešanej strany Most-Híd a v 16 obciach a mestách zvolili voliči nezávislých starostov a primátorov.

Riaditeľ Výskumného ústavu národnej politiky Zoltán Kántor podotkol, že na Slovensku je relatívne stabilný stranícky systém, pritom ale z roka na rok stúpa pomer nezávislých poslancov. "SMK-MKP si aj za týchto okolností zachováva svoju stabilitu," dodal Kántor.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach