Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Akčné plány vlády budú koordinovať na úrovni Prešovského kraja

Peter Chudík, archívne foto. Foto: TASR - František Iván

Predseda kraja P. Chudík povedal, že niektoré veci je potrebné koordinovať z pozície kraja, lebo vývoj ide ďalej, nezamestnanosť je dnes úplne iná, ako bola vlani.

Prešov 25. mája (TASR) – Na Úrade Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa stretlo dnes okolo 50 zástupcov z okresov Kežmarok, Sabinov, Svidník a Vranov nad Topľou, v ktorých sa vlani konali výjazdové rokovania vlády SR a prijali sa tam akčné plány rozvoja najmenej rozvinutých okresov Prešovského kraja. Cieľom dnešného rokovania bolo zistiť, ako sa realizujú zámery vlády po necelom roku od ich prijatia.

Splnomocnenec vlády SR pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin skonštatoval, že dnes išlo o prvé stretnutie po prijatí akčných plánov na pôde kraja. Informoval, že bude požadovať zmobilizovať a zintenzívniť prácu rozvojových centier a členov rád v okresoch. Naštartovali sa stredné školy, kde je zameranie na odbory, ktoré sú žiadané na trhu práce. Ako vzor menoval okres Kežmarok. Naštartované sú menšie podniky, ktoré by mohli dostať v priebehu mesiaca–dvoch podporu na vytvorenie nových pracovných miest. Rozširovať sa budú materské školy. Rozpracované sú projekty zamerané na vodozádržné opatrenia a čističky odpadových vôd. Pracuje sa na podpore kultúrnych pamiatok a hradov, kde nájdu prácu dlhodobo nezamestnaní. Pre mladých farmárov je k dispozícii 30 miliónov eur s prísľubom 18 miliónov eur výhradne pre tieto okresy.

"PSK je aktívny pri realizácii akčných plánov už minimálne rok v konkrétnych okresoch na konkrétnych aktivitách, ktoré už majú výsledky. Rozprávali sme sa o dvoch–troch úrovniach, čo musíme urobiť v okresoch. Jednoznačne zmobilizovať Rozvojové rady, rozvojové centrá, zintenzívniť práce a zdôrazniť tvorbu pracovných miest. Bez tohto sa nepohneme a máme tam čo robiť. Druhá vec je komunikačná. Je ideálne, že práve na úrovni VÚC a v kraji, kde máme štyri najmenej rozvinuté okresy a očakáva sa, že ich bude sedem, VÚC môže plniť úlohu koordinátora," uviedol Marcinčin. Pripomenul aj úlohu jednotlivých ministerstiev. Za dôležité považuje vybrať priority a flexibilne reagovať na vývoj na trhu práce a na nových podnikateľov.

Predseda PSK Peter Chudík povedal, že niektoré veci je potrebné koordinovať z pozície kraja, lebo vývoj ide ďalej, nezamestnanosť je dnes úplne iná, ako bola vlani, na niektoré veci bude potrebné reagovať flexibilne. Skonštatoval, že dnes sa zhodli na tom, že v Prešovskom kraji ani nie je potrebné zriadiť Krajské koordinačné centrum, lebo PSK má odbor regionálneho rozvoja, ktorý to dokáže zvládnuť. Najbližšie podobné stretnutie v regiónoch zvolal na 8. júna do Čiernej nad Topľou a ďalšie na 9. júna v Kežmarku. Cieľom rokovania je konkrétne riešiť úlohy vyplývajúce z akčných plánov v týchto okresoch.

Marcinčin doplnil, že vláda chce rozšíriť aktuálnych 12 okresov, kde akčné plány už spustili do života, o ďalších päť okresov v rámci Slovenska, kde by podľa počtu uchádzačov o zamestnanie s použitím rovnakého kľúča ako vlani, vláda investovala okolo 2,9 milióna eur.