Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Z Prešova dnes vyráža kamión s humanitárnou pomocou na Ukrajinu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kamión z Prešova je už štvrtou väčšou pomocou na Ukrajinu od Ukrajinsko-slovenskej iniciatívy.

Prešov 27. januára (TASR) – Jeden z kamiónov humanitárnej pomoci pre Ukrajinu vyráža dnes aj z Prešova. Hneď ako bude naložený s oblečením, hygienickými potrebami a ďalšími potrebnými vecami, zamieri do ochrannej zóny na východe Ukrajiny, teda medzi časťami Ukrajiny, kde sa bojuje a pokojnejšími oblasťami.

Zbierku zastrešuje občianske združenie Ukrajinsko-slovenská iniciatíva. Podľa predsedníčky správnej rady OZ Ľudmily Verbickej pôjde časť tohto nákladu aj do skladu charitatívnej spoločnosti Kresťanská rodina v meste Ternopiľ, ktorú vedie kňaz Ivan Huňa, a tá ju rozšíri do viacerých miest, kde veci potrebujú.

Kamión z Prešova je už štvrtou väčšou pomocou na Ukrajinu od Ukrajinsko-slovenskej iniciatívy. Ako uviedla Verbická, neboli to vždy kamióny, ale pomoc posielajú pravidelnejšie. Verí, že približne o mesiac vyšlú znova rovnako veľký náklad. Zbierka sa už podľa nej rozšírila natoľko, že sa nezameriavajú len na deti či tehotné ženy, ktoré boli prvotným prijímateľom tejto pomoci.

„Keďže sa do spolupráce zapojili naši priatelia z iných neziskových organizácii, deti z katolíckych škôl, ľudia z Gréckokatolíckej charity, Cirkvi bratskej alebo od jezuitov, môžeme pomáhať už nielen deťom a matkám na východe Ukrajiny, ale aj ďalším, hlavne presídlencom v iných častiach, ktorí sa museli pre vojnu či násilie vysťahovať zo svojich domovov,“ skonštatovala Verbická.

Ochota pomáhať sa rozšírila už do viacerých regiónov Slovenska. Ak chce niekto pomôcť, stačí kontaktovať Ukrajinsko-slovenskú iniciatívu, Gréckokatolícku charitu v Prešove, ale zberné miesto už vzniklo aj v Banskej Bystrici.

„Sme nadšení, ako Slováci solidárne reagujú. Dávame na veci aj nálepky s vetou S láskou zo Slovenska. Veríme, že ľudia budú aj naďalej takto pomáhať,“ ukončila Verbická.