Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

KALIŇÁK: Polícia bude viac pracovať s problémovými rómskymi osadami

Na snímke popredseda strany SMER-SD Robert Kaliňák počas prejavu na pracovnom sneme strany v Prešove 10. decembra 2016. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na sneme vystúpili s prejavmi aj minister financií Peter Kažimír a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Prešov 10. decembra (TASR) - Ministerstvo vnútra s Policajným zborom bude od budúceho roku uplatňovať osobitný program na zvýšenie bezpečnosti v obciach a mestách so sociálne vylúčenými spoločenstvami a rómskymi osadami, ktoré sú považované za problémové. Na dnešnom sneme strany Smer-SD v Prešove to oznámil minister vnútra a podpredseda strany Robert Kaliňák.



"Tam všade bude zásadným spôsobom zvýšený výkon Policajného zboru, budeme zásadne prítomnejší, budeme veľmi pracovať s našimi starostami na tom, ako zlepšiť situáciu pri prevencii samotnej kriminality," uviedol. Spomenul pritom programy v oblasti kamerových systémov alebo sociálnej práce. Pre každú takúto obec bude podľa neho za zlepšenie situácie osobne zodpovedný konkrétny policajt, v prípade viacerých komunít to bude viacero mužov zákona. "Každý občan tejto obce, ktorý bude cítiť, že v jeho obci nie je situácia v poriadku, bude mať konkrétneho človeka, aby s ním mohol komunikovať," povedal Kaliňák.

Konštatoval, že na Slovensku je 1992 rómskych osád a malých komunít, z ktorých viac ako polovica je zásadne problémová. Opatrenia majú podľa neho zlepšiť situáciu tam, kde slušní občania trpia pre správanie neprispôsobivých osôb, dramaticky znížiť kriminalitu a zabezpečiť dodržiavane zákona a pravidiel. Zdôraznil, že nie je možné tolerovať, aby ľudia, ktorí žijú zo sociálnych dávok, naďalej ignorovali pravidlá a vytvárali si svoje vlastné. Zmienil sa aj o mimovládnych organizáciách a médiách, ktoré podľa neho často chránia ľudí porušujúcich zákon, keď akýkoľvek policajný zásah okamžite označujú za brutalitu. "Ak budeme musieť priniesť neštandardné opatrenia, tak tie neštandardné opatrenia prinesieme," vyhlásil.

Minister verí, že už na sneme strany na budúci rok bude možné urobiť odpočet opatrení s výsledkom zlepšenia bezpečnosti v daných lokalitách. V prejave tiež zhodnotil úspechy rezortu v minulom období pri znižovaní kriminality či počtu obetí na cestách.

Na sneme vystúpili s prejavmi aj minister financií Peter Kažimír a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Hovorili o potrebe odstraňovania regionálnych rozdielov, ďalšom znižovaní nezamestnanosti, zvyšovaní minimálnej mzdy či opatreniach proti zneužívaniu sociálneho systému.