Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

T. Drucker chce pohotovostnú službu v každom okresnom meste

Na snímke minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto: TASR - Michal Svítok

Deklaroval to minister zdravotníctva Tomáš Drucker počas svojho pracovného výjazdu v Prešove vo štvrtok 16. marca.

Prešov 17. marca (TASR) – Zámerom Ministerstva zdravotníctva SR je zabezpečiť ambulantnú pohotovostnú službu v okresných mestách na celom Slovensku. Deklaroval to minister zdravotníctva Tomáš Drucker počas svojho pracovného výjazdu v Prešove vo štvrtok 16. marca. S predsedom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Petrom Chudíkom rokoval o situácii v zdravotníctve, pripravovaných reformách a ich dosahu na zdravotnú starostlivosť v regióne. Informovala dnes o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Jednou z nosných tém stretnutia bola otázka budúcich ambulantných pohotovostí. „Znamená to, že aj v každom jednom okresnom meste Prešovského kraja bude zachovaná pohotovostná služba, čím zabezpečíme dobrú dostupnosť zdravotnej starostlivosti,“ vyhlásil Drucker, ktorý sa tiež vyjadril k plánom budúcich urgentných príjmov a vytvorenia traumatologických centier. „Definovali sme novú sieť, ktorá pozostáva z 32 bodov urgentných príjmov alebo nemocníc, ktoré budú mať urgentný príjem typu jeden a šesť urgentných príjmov typu dva. Ide o najsilnejšie spádové body, kde budú zvážané najťažšie úrazové stavy a kde budú vybudované tzv. traumacentrá, ktoré na Slovensku v súčasnosti chýbajú. Jeden z týchto bodov plánujeme vytvoriť v Nemocnici Poprad, čím by Prešovský kraj získal aj tento typ urgentného príjmu,“ povedal minister.

Osobitnou témou boli regionálne nemocnice. Samosprávny kraj nemá vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti žiadnu polikliniku či zdravotnícke zariadenie, má len majetkový podiel v nemocniciach vo Vranove nad Topľou, Svidníku, Humennom a Starej Ľubovni. Problematika kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti a zachovania jej dostupnosti je prioritou župy. „Pozitívne vnímam a oceňujem práve takéto typy regionálnych nemocníc, ktoré majú záujem o zlepšovanie svojho prostredia i postavenia v regióne. V kraji tak môžeme hovoriť napríklad o Starej Ľubovni, Bardejove, Snine, kde vidieť snahu manažmentov nemocníc, ktoré dokážu veľmi dobre a kvalitne zabezpečovať obnovu svojho vybavenia a zázemia. Navyše majú záujem, aby zdravotná starostlivosť dobre fungovala,“ uviedol Drucker.

V súvislosti s rezidentským programom, ktorý má priniesť do zdravotníctva nových a hlavne mladých medikov, akcentoval dôležitosť primárneho kontaktu s pacientom s cieľom rozširovať počet a typy výkonov priamo v ambulanciách všeobecných praktických lekárov ako prvých záchytných bodov starostlivosti o pacienta. Ďalším problémom je zvyšovanie veku lekárov.

„Veková štruktúra u lekárov pre dospelých naznačuje, že v kraji máme 44 percent starších ako 60 rokov, u lekárov pre deti a dorast je to dokonca 53 percent. Je to problém, ktorý už dnes sťažuje zdravotnú starostlivosť najmä v takom ľudnatom regióne, ako je ten náš,“ povedal Chudík. Ocenil pracovné výjazdy ministra zdravotníctva a snahu hovoriť o situácii v zdravotníctve priamo v regiónoch.

Drucker počas výjazdu v Prešove navštívil aj Strednú zdravotnícku školu, kde diskutoval so študentmi a počúval ich názory. Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana sa stretol so zdravotníkmi a s vedením nemocnice. Naznačil, že toto zdravotnícke zariadenie by sa čoskoro malo stať modernejším aj vďaka investíciám, ktoré rezort plánuje. O svojich zámeroch, ako aj pripravovaných zmenách v zdravotníctve diskutoval i so zástupcami lekárov.