Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Prevádzku hotspotov na východnej hranici postupne začali spúšťať

Na snímke utečenci z Ukrajiny v záchytnom stanovom tábore na slovenskej strane na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom 1. marca 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Hotspoty nebudú podľa ministerstva slúžiť ako ďalšie hraničné priechody.

Bratislava 1. marca (TASR) - Prevádzku zriadených hotspotov pre utečencov z Ukrajiny už postupne začali spúšťať, a to po schválení novely zákona o azyle. Pre TASR to potvrdili z komunikačného oddelenia Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Občania Ukrajiny tu môžu požiadať o dočasné útočisko, v rámci administratívneho procesu bude týmto osobám umožnené využívať služby zdravotníckeho a humanitárneho charakteru," uviedli z rezortu vnútra. Hotspoty majú zároveň vypomôcť pracovníkom hraničných priechodov pri registrácii osôb z tretích krajín.

Fungovať majú v štyroch obciach na východe Slovenska, a to v Uliči, Ubli, Vyšnom Nemeckom a Veľkých Slemenciach. Hotspoty nebudú podľa ministerstva slúžiť ako ďalšie hraničné priechody. Fungovať by mali nepretržite 24 hodín, sedem dní v týždni. O počte zriadených hotspotov má operatívne rozhodovať Koordinačný štáb MV SR.