Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Predvolebná kampaň sa skončila, plynie moratórium

Ilustračné foto Foto: TASR

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia 5. marca. Budú to v poradí deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989.

Bratislava 3. marca (TASR) - Volebná kampaň sa skončila, plynie 48-hodinové moratórium. Počas neho je podľa zákona o volebnej kampani zakázaná činnosť v prospech či neprospech kandidujúcich strán, hnutí a koalícií.

Na kampaň mohli strany minúť najviac tri milióny eur, používať museli transparentný účet. Ešte pred 48-hodinovým moratóriom platil zákaz zverejňovania výsledkov predvolebných prieskumov. Tento zákaz trvá dva týždne.

Za porušenie jedného alebo druhého zákazu, či už politickými stranami, či médiami, hrozia tisícové až státisícové pokuty. Politické strany môžu dostať pokutu od 30.000 do 300.000 eur, médiá od 1000 do 10.000 eur.

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia 5. marca. Budú to v poradí deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989. Štát vyjdú na 10,7 milióna eur. Hlasovať v nich môžu všetci občania SR, ktorí budú mať v deň hlasovania aspoň 18 rokov. Oprávnených voličov máme viac ako 4,4 milióna.