Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

PREVRAT V TURECKU: V krajine by malo byť 1600 Slovákov, možno viac

Na snímke ľudia sa snažia zastaviť tanky v uliciach tureckej Ankary v noci 15. júla 2016. Foto: TASR/AP

Slovenskí občania by nemali byť v dôsledku najnovších udalostí v bezprostrednom ohrození – najmä nie v turistických strediskách.

Bratislava 16. júla (Teraz.sk) - V Turecku je podľa dobrovoľného registračného formulára momentálne k dnešnému dňu 1 608 občanov SR, reálne počty sú nepochybne podstatne vyššie. Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí.

"Slovenskí občania by nemali byť v dôsledku najnovších udalostí v bezprostrednom ohrození – najmä nie v turistických strediskách. Odporúčame zachovať pokoj, nevychádzať z ubytovacích zariadení a dodržiavať pokyny miestnych zložiek. Nezapájať sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest – najmä v Ankare, Istanbule a správnych strediskách krajiny," uvádza ministerstvo.

"Náš zastupiteľský úrad a diplomatická služba prijali desiatky telefonátov od slovenských občanov, nemáme hlásenia o problémoch občanov, ktorí by boli zranení alebo nezvestní," píše MZV.

Situácia v letoviskách je pokojná, ale odporúčame zvážiť nevyhnutnosť cestovania do Ankary a Istanbulu. Vzhľadom na vývoj situácie budeme cestovné odporúčanie počas dňa aktualizovať.

Informácie pre verejnosť bude ministerstvo podľa potreby aktualizovať na oficiálnych komunikačných kanáloch MZVaEZ SR – webstránke, facebookovej stránke a Twitteri.

Slovensko ako predsednícka krajina Rady EÚ s vážnym znepokojením sleduje dianie v Turecku a koordinuje s európskymi partnermi primeranú reakciu. Uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnilo Ministerstvo zahraničných vecí SR.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák bol celý večer v intenzívnom kontakte s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú politiku Federicou Mogheriniovou a ďalšími európskymi kolegami. Je aj s v spojení s partnermi v tureckej vláde s cieľom vyjasniť situáciu v Turecku a dohodnúť kroky, ktoré by EÚ mala podniknúť s cieľom zachovať a podporiť demokraciu a stabilitu v krajine.

"Minister M. Lajčák je tiež v priebežnom kontakte s ministrom vnútra R. Kaliňákom a premiérom R. Ficom ohľadom opatrení prijímaných v SR v súvislosti s dianím v Turecku," informuje MZV.