Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezident A. Kiska odcestoval na oficiálnu návštevu Nórska

Na snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR - Michal Svítok

Cesta sa koná na pozvanie kráľa Haralda V. Témou rokovaní bude prehĺbenie bilaterálnych vzťahov, ale aj poskytovanie pomoci pri rozvoji Slovenskej republiky z nórskych fondov.

Bratislava 4. júna (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska odcestoval na prvú oficiálnu niekoľkodňovú návštevu Nórska. Cesta sa koná na pozvanie kráľa Haralda V. Témou rokovaní bude prehĺbenie bilaterálnych vzťahov, ale aj poskytovanie pomoci pri rozvoji Slovenskej republiky z nórskych fondov.

Okrem stretnutia s kráľom Haraldom a členmi kráľovskej rodiny bude hlava štátu rokovať s predsedníčkou vlády Ernou Solbergovou a predsedníčkou parlamentu Tone Wilhelmsen Tröenovou. Hlavným cieľom rokovaní je prehĺbenie bilaterálnych vzťahov a ich ďalší rozvoj, najmä v oblasti inovácií, výskumu, vývoja a nových technológií. Dôležitou súčasťou rozhovorov bude aj ochrana životného prostredia a poskytovanie pomoci pri rozvoji Slovenska.

Prezident sa zúčastní aj slávnostného divadelného predstavenia Slovenského národného divadla, ktoré odohrá hru významného nórskeho dramatika, filantropa a bojovníka za práva malých národov na sebaurčenie Björnstjerne Björnsona s názvom Nad našu silu 2.

Hlava štátu vystúpi i na slovensko-nórskom podnikateľskom seminári, zameranom na budovanie inteligentnej mestskej infraštruktúry, navštívi spoločnosť Wilhelmsen, ktorá je významným investorom na Slovensku, a tiež sa pozrie do Oslo Cancer Cluster, ktoré je popredným svetovým centrom pre výskum rakoviny.

Oficiálnu návštevu ukončí prezident v stredu (6.6.) v meste Bergen. Stretne sa s predstaviteľmi Media City, centra pre rozvoj inovácií v oblasti médií, a navštívi Bjerknes centrum pri Univerzite v Bergene, ktoré sa zameriava na výskum klímy.

Slovenská akadémia vied (SAV) podpíše s Univerzitou v Bergene memorandum o porozumení. Slovenského prezidenta bude na ceste sprevádzať minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), štátny tajomník ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla, štátny tajomník ministerstva hospodárstva Rastislav Chovanec, ako aj predseda SAV Pavol Šajgalík. Cesty sa zúčastní aj skupina podnikateľov.