Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezident A. Kiska opäť rozdelil svoj plat desiatim rodinám v núdzi

Na archívnej snímke prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Peniaze pomôžu napríklad chorej matke dvoch dospievajúcich detí, z ktorých jedno navštevuje strednú a druhé základnú školu, ako aj žene so svalovou dystrofiou, ktorá sa ocitla vo finančnej tiesni.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Desať rodín, ktoré sa ocitli v núdzi, dostali od prezidenta SR Andreja Kisku po 495,20 eura. Rozdelil im svoj novembrový plat. TASR informovala Henrieta Hajtová z tlačového oddelenia kancelárie prezidenta.

Peniaze tentoraz pomôžu napríklad vážne chorej matke dvoch dospievajúcich detí, z ktorých jedno navštevuje strednú a druhé základnú školu, ako aj žene so svalovou dystrofiou, ktorá sa ocitla vo finančnej tiesni. "Jej ochorenie je progresívne, pomáhajú jej rodičia, bezbariérový dom si vyžaduje časté opravy," priblížila Hajtová.

Časť platu odišla aj onkologickému pacientovi, ktorého po zistení choroby opustila manželka. "Pomáhal mu jeho otec, nedávno však zomrel. Muž jeho smrť veľmi ťažko znáša. Navyše bez jeho finančnej pomoci mu nezostávajú prostriedky ani na lieky," doplnila Hajtová.

Prezidentove peniaze pomôžu zároveň rodine s vážne chorým chlapcom, ktorý je odkázaný na celodennú starostlivosť svojej mamy, pričom pomáhajú aj jeho dvaja bratia, ktorí brigádujú celý rok. Adresátmi bolo aj ďalších šesť mnohodetných rodín, ktoré sa na pokraji chudoby ocitli pre vážne zdravotné problémy jedného alebo viacerých detí.

Prezident vybral adresátov pomoci na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Robí tak každý mesiac.