Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prezident A. Kiska pokračuje v tradícii Dňa otvorených dverí

Pohľad na Prezidentský palác s Grasalkovičovou záhradou. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prví záujemcovia čakali na nádvorí na jeho príchod už pred deviatou hodinou. Nazbierala sa tam skupinka zhruba 50 zvedavcov.

Bratislava 15. júna (TASR) - Brány Grasalkovičovho paláca sa dnes pri príležitosti prvého výročia inaugurácie prezidenta SR Andreja Kisku otvorili verejnosti. Prví záujemcovia čakali na nádvorí na jeho príchod už pred deviatou hodinou. Nazbierala sa tam skupinka zhruba 50 zvedavcov, medzi ktorými boli aj piataci zo Základnej školy na Vazovovej ulici v Bratislave.

S nimi sa prezident pozdravil a porozprával o tom, ako im ide matematika. Rovnako sa stretol so skupinkou detí z Humenného, ktoré mu zarecitovali básničky a odovzdali svoje vlastnoručne namaľované obrázky s veršíkmi.

Červeným plyšovým srdcom ho obdaroval štvorročný chlapček, ktorý do Bratislavy pricestoval z Komárna spolu s mamou. Od 87-ročnej návštevníčky dostal čipkovaného anjela.



Deň otvorených dverí sa nesie v komornejšej atmosfére, ako tomu bolo v minulosti. Ako poznamenal Kiska, je síce pracovný deň a deti sú v škole, ale poobede sa očakáva väčší záujem verejnosti.

Zároveň potvrdil, že túto tradíciu bude zachovávať aj do budúcnosti. "Dnes je presne rok, odkedy som vstúpil do Prezidentského paláca. Je pravdou, že som si musel zvyknúť, trochu to trvalo, ale už sa tu cítim, dá sa povedať, ako doma. Všetky prvotné stresy a nejasnosti sú už za nami a spolu s ľuďmi, ktorí sú tu, robíme všetko pre to, aby sme pomohli Slovensku," uviedol.

Ľudia si môžu do podvečerných hodín pozrieť Prijímací, Zelený, Zlatý a Hnedý salón. V Prijímacom salóne, kedysi Hudobnom, sa v súčasnosti prijímajú významné návštevy a slúži na rokovanie prezidenta v úzkom kruhu. Zelený plní úlohu konferenčnej siene, kde hlava štátu rokuje s domácimi a zahraničnými delegáciami. Zlatý sa tiež nazýva Dámsky salón a slúži aj ako malá jedáleň. V Hnedom salóne je knižnica a hlava štátu ho využíva na neformálne rokovania.

Pre verejnosť je otvorená malá súkromná jedáleň prezidenta, kaplnka sv. Barbory a veľká sála, ktorá slúži na reprezentačné účely, v dnešný deň sú tam vystavené štátne vyznamenania.

Posledný vstup pre verejnosť je naplánovaný na 17. hodinu. Niektorí šťastlivci získajú počas autogramiády od Kisku jeho podpis.

Okrem prehliadky priestorov paláca si možno pozrieť vystúpenia Vojenskej hudby a Čestnej stráže. Na zadnom nádvorí sú pristavené policajné motorky a limuzíny pre oficiálne návštevy.