Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

A. Kiska poslal blahoprajný telegram Trumpovi. USA označil za spojenca

Na archívnej snímke slovenský prezident Andrej Kiska. Foto: TASR/AP

Podľa prezidenta Slovensko považuje zachovanie silnej transatlantickej väzby za jeden z najdôležitejších pilierov jeho bezpečnosti a prosperity.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska poslal telegram novozvolenému prezidentovi Spojených štátov amerických Donaldovi Trumpovi. TASR informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

"Vážený pán novozvolený prezident, v mene občanov Slovenskej republiky, ako aj v mene svojom, Vám blahoželám k zvoleniu za 45. prezidenta Spojených štátov amerických. Spojené štáty americké sú strategickým spojencom a priateľom Slovenska a Európskej únie. Zdieľanie spoločných hodnôt slobody a demokracie je pevným základom našich vzájomných vzťahov," uviedol okrem iného v telegrame Kiska.

Podľa neho Slovensko považuje zachovanie silnej transatlantickej väzby za jeden z najdôležitejších pilierov jeho bezpečnosti a prosperity. "Je to mimoriadne dôležité v záujme riešenia výziev tak v Európe, ako aj vo svete. Vzájomná dôvera a spojenecká jednota sú tou najlepšou odpoveďou na ich riešenie. Osobitne mám na mysli bezpečnosť v euroatlantickom priestore a stabilitu za jeho hranicami," doplnil prezident.

Kisku veľmi teší, že vzájomné vzťahy medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými sú na vynikajúcej úrovni aj v praktickej rovine. "Cením si osobitne intenzívny rozvoj obrannej a ekonomickej spolupráce. V mnohých oblastiach sú pre nás Spojené štáty americké inšpiráciou a dobrým príkladom – v podpore podnikania, v rozvoji vedy, výskumu, nových technológií a inovácií. Silné medziľudské kontakty, ktoré sa podarilo vybudovať, sú základom porozumenia medzi našimi krajinami a občanmi," uzavrel Kiska.