Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Kiska: Za najlepšími vzťahmi SR a Maďarska stojí vôľa politikov

Slovenský prezident Andrej Kiska (vľavo) a maďarský prezident János Áder sa zdravia počas stretnutia v prezidentskom paláci v Budapešti 5. decembra 2016. Foto: TASR/ MTI

V rámci programu návštevy sa Kiska stretne aj so slovenskými krajanmi a navštívi školu s vyučovacím jazykom slovenským v Budapešti.

Budapešť 5. decembra (TASR) - Za historicky najlepšími vzťahmi Slovenskej republiky a Maďarska stojí vôľa politikov, vyhlásil dnes v Budapešti prezident SR Andrej Kiska po schôdzke s maďarským prezidentom Jánosom Áderom.

"Za týmito historicky najlepšími vzťahmi bolo a je vidieť vôľu a úlohu politikov. Aj na našom príklade vzťahov medzi Maďarskom a Slovenskom je vidieť, aký je nesmierne dôležitý tón a prístup, ktorý my ako politici udáme," zdôraznil na tlačovej konferencii Kiska. Dodal, že keď vznikajú rôzne názory na niektoré otázky, vždy sa riešia bez medializácie, politickou diskusiou.



Áder podčiarkol, že Slovensko je tretím najdôležitejším obchodným partnerom Maďarska. V uplynulých rokoch sa podľa jeho slov podarilo výraznou mierou rozvinúť vzájomné vzťahy v oblasti dopravy. Za veľmi účinnú označil aj spoluprácu v otázke energetickej bezpečnosti.

Ako povedal, úsilie je na oboch stranách. "Je za tým úsilie spájať sa, čo sa týka infraštruktúry, ciest, spájanie z pohľadu energetiky," dodal.

Podľa slov Ádera je zrejmé, že v tomto roku dosiahne hodnota vzájomnej obchodnej výmeny sumu deviatich miliárd eur. "Zriadili sme nákladnú kompu medzi Ostrihomom a Štúrovom, otvorili sme nové cestné hraničné priechody, čoskoro postavíme dunajský most pri Komárome. Najneskôr do roku 2019 bude dobudovaná diaľnica od Rajky a Miškovca až k slovenským hraniciam," povedal Áder.

Slovenský prezident pripomenul, že SR je stále predsedajúcou krajinou v Rade EÚ. "Tou základnou úlohou Slovenska počas predsedníctva je byť čestným sprostredkovateľom, mediátorom rozhovorov tak, aby Európska únia zostala čím jednotnejšia. Musíme z pohľadu EÚ nachádzať veci, ktoré nás spájajú, musíme mať navzájom medzi sebou viac empatie, porozumenia a niekedy aj viac taktu z pohľadu Bruselu," konštatoval.

Otázka riešenia migračnej krízy je podľa Kisku nesmierne dôležitá.

"Pokladám za dôležité pri otázke migrácie hovoriť o solidarite. Hovoriť o solidarite s ľuďmi, ktorí skutočne utekajú pred vojnou a smrťou, ale aj o solidarite s našimi partnermi v rámci EÚ. Ale rozumiem tomu, a vždy musíme pri solidarite a pritom, keď uvažujeme, ako pomôcť, pravdaže uvažovať aj o bezpečnosti, ale solidarita je to základné slovo," podčiarkol.




Kiska opakovane apeloval na politikov, aby aj v súvislosti s migračnou krízou nevyvolávali pocity nenávisti, pocity často neopodstatneného strachu vo vzťahu k ľuďom iného náboženstva, inej farby pleti alebo inej krajiny.

Podľa Ádera treba ľuďom, ktorí sú na to odkázaní, pomôcť a treba zabezpečiť, aby bol prechod migrantov cez hranice kontrolovaný. "Treba tiež zabezpečiť, aby cudzincov, ktorí do Európy prídu s cieľom zabezpečiť si lepší život, bolo možné vrátiť späť, a tých, čo chcú páchať trestné činy, prípadne teroristické činy, bolo možné vyfiltrovať," dodal.

V Maďarsku podľa štatistík žije okolo 35.000 Slovákov


Slováci žijúci v Maďarsku potrebujú viac učiteľov, povedal dnes prezident SR Andrej Kiska, ktorý sa v závere oficiálnej návštevy Maďarska stretol so slovenskými krajanmi na pôde školy s vyučovacím jazykom slovenským v Budapešti.

"V Maďarsku podľa štatistík žije okolo 35.000 Slovákov. Tu na tejto škole ich študuje skoro 300, celkovo takýchto škôl je v Maďarsku päť. Diskutovali sme o tom, čo ich trápi, čo ich teší. Pravdaže potrebujú trochu možno väčšiu podporu z pohľadu toho, aby mali viacej učiteľov," povedal prezident s tým, že s predstaviteľmi slovenskej menšiny žijúcej v Maďarsku diskutovali aj o tom, ako zabezpečiť, aby každé dieťa malo možnosť osobne zažiť Slovensko, aby mohli byť na svoje korene hrdí.

"Neklesá počet ani študentov, ani ľudí hlásiacich sa k slovenskej národnosti v Maďarsku, to je veľmi pozitívny signál. Ak sme diskutovali naopak s predsedom parlamentu (pozn. TASR Lászlóom Kövérom), ale aj s prezidentom (Jánosom Áderom), že percentá maďarskej národnosti na Slovensku klesajú, tak tu tento trend nebol zaznamenaný. A to je signálom toho, že ľudia sa hlásia k slovenskej národnosti a chcú si uchovávať tieto tradície. Dokonca do prvej triedy tu v tejto škole nastúpilo o 14 žiakov viac ako pred rokom," konštatoval slovenský prezident.

Zdôraznil tri základné body, pokiaľ ide o maďarskú menšinu na Slovensku, alebo slovenskú menšinu v Maďarsku. "Prvým bodom je dať možnosť vzdelávať sa v rodnom jazyku, druhým bodom je možnosť si uchovávať tradície, spraviť všetko pre to, aby mali vytvorené možnosti uchovávať svoje kultúrne tradície. A to tretie, čo som prízvukoval aj s pánom prezidentom, aj s pánom premiérom (Viktorom Orbánom), aj s predsedom parlamentu, je, a to najviac rezonuje u nás na juhu Slovenska, aby politici tieto dobré vzťahy nekazili a aby sa nevmiešavali hlavne pred voľbami z jednej alebo druhej strany a nevyvolávali zbytočné vášne," uzavrel Kiska.

Prezident SR vo večerných hodinách odcestoval do vlasti.


Pozrite si vzájomné oficiálne stretnutia a rokovania prezidentov Maďarska a Slovenskej republiky (SR).

12. - 13. júna 1996 - Prezident SR Michal Kováč uskutočnil prvú oficiálnu návštevu prezidenta samostatnej Slovenskej republiky v Maďarskej republike. Stretol sa s maďarským prezidentom Árpádom Gönczom, premiérom Gyulom Hornom a predsedom parlamentu Zoltánom Gálom.

6. - 7. septembra 1999 - Maďarský prezident Árpád Göncz počas svojej oficiálnej návštevy Slovenska rokoval s prezidentom SR Rudolfom Schusterom, jeho predchodcom Michalom Kováčom, premiérom Mikulášom Dzurindom a primátorom slovenskej metropoly Jozefom Moravčíkom. V neoficiálnej časti svojho programu sa stretol s predstaviteľmi Csemadoku a pokračoval návštevou ostatných miest na juhu SR.

21. - 23. marca 2000 - Slovenský prezident Rudolf Schuster uskutočnil oficiálnu návštevu Maďarska, počas ktorej sa stretol s maďarským prezidentom Árpádom Gönczom a vystúpil s prejavom na pôde budapeštianskeho parlamentu. Prezident SR sa stretol aj s premiérom Viktorom Orbánom a predsedom maďarského parlamentu Jánosom Áderom.

18. - 20. októbra 2001 - Maďarský prezident Ferenc Mádl s manželkou pricestoval do Bratislavy na oficiálnu návštevu Slovenska. Po rokovaniach s prezidentom SR Rudolfom Schusterom sa stretol aj s premiérom Mikulášom Dzurindom, predsedom Národnej rady SR Jozefom Migašom, primátorom hlavného mesta SR Bratislavy Jozefom Moravčíkom a predstaviteľmi Strany maďarskej koalície.

20. - 21. októbra 2003 - Prezident SR Rudolf Schuster absolvoval oficiálnu návštevu Maďarskej republiky. Najvyššieho slovenského predstaviteľa a jeho manželku Irenu prijal maďarský prezident Ferenc Mádl, stretol sa s podpredsedami parlamentu, rokoval s premiérom Péterom Medgyessym a stretol sa tiež s expremiérom a predsedom opozičného Zväzu mladých demokratov - Maďarského občianskeho zväzu (Fidesz-MPSZ) Viktorom Orbánom a predstaviteľmi slovenskej menšiny.

7. - 9. decembra 2005
- Vyjasniť "určité napätia" v inak dobrých a perspektívnych vzťahoch medzi SR a Maďarskom sa pokúsil na svojej prvej oficiálnej návšteve Slovenska maďarský prezident László Sólyom s manželkou Erzsébet. Spolu so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom predebatovali otázky národnostných menšín, spoločného členstva v EÚ či spolupráce prihraničných regiónov. Maďarského prezidenta prijal tiež premiér Mikuláš Dzurinda. V záverečný deň svojho pobytu na Slovensku prezident navštívil Trnavu a Komárno.

20. januára 2011
- Na oficiálnu návštevu SR pricestoval prezident Maďarskej republiky Pál Schmitt. Na nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave ho so všetkými poctami privítal jeho hostiteľ - prezident SR Ivan Gašparovič. Prezidenti spolu diskutovali o vzájomných vzťahoch, súčasnom vývoji v Európskej únii či maďarskom predsedníctve. Maďarský prezident sa stretol aj s predsedníčkou vlády Ivetou Radičovou, so šéfom parlamentu Richardom Sulíkom, zástupcami poslaneckých klubov a predstaviteľmi organizácií maďarskej menšiny v SR. Schmitt v sprievode slovenskej hlavy štátu navštívil veľtrhy cestovania a gastronómie ITF Slovakiatour a Danubius Gastro v areáli výstaviska Incheba v Bratislave. Išlo o prvú návštevu zahraničnej hlavy štátu na veľtržnom podujatí v Incheba Expo Bratislava.

19. - 20. februára 2013
- Prezident SR Ivan Gašparovič pricestoval na oficiálnu návštevu Maďarska. Témou rokovaní s jeho maďarským partnerom Jánosom Áderom a s maďarským premiérom Viktorom Orbánom boli aktuálne otázky bilaterálnych vzťahov, regionálnej a európskej spolupráce oboch krajín v kontexte 20. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Bratislavou a Budapešťou. Na rokovaniach s najvyššími maďarskými predstaviteľmi sa zúčastnil aj podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý rokoval so svojím rezortným kolegom Jánosom Martonyim. Slovenský prezident sa na druhý deň stretol s predstaviteľmi Slovákov žijúcich v Maďarsku.

10. decembra 2014 – Aktuálny hospodársky rozvoj a vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom by mohli byť príkladom pre iné štáty. Po rokovaní so slovenským partnerom Andrejom Kiskom to povedal maďarský prezident János Áder, ktorý bol na oficiálnej návšteve SR. Prezidenti SR a Maďarska navštívili Gymnázium Janka Matušku a Gymnázium Zoltána Kodályho v Galante.