Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prezident si musí podľa premiéra Fica vybrať z kandidátov na sudcov ÚS

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Martin Baumann

V prípade, že prezident nebude konať, je podľa predsedu vlády na rade Národná rada SR, ktorá bude musieť konať pre nečinnosť prezidenta a ďalšie hrubé porušovanie Ústavy SR.

Revúca 6. decembra (TASR) - Prezident musí vybrať zo siedmich kandidátov, či sa mu to páči, alebo nie, troch sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR, iné riešenie nie je. Vyhlásil to v Revúcej po výjazdovom rokovaní vlády premiér Robert Fico v reakcii na stredajšie rozhodnutie ÚS, podľa ktorého bude prezident musieť vymenovať na tri neobsadené miesta ústavných sudcov z kandidátov, ktorých v minulosti odmietol.

"ÚS dnes vydal rozhodnutie, ktoré sa absolútne nedá spochybniť. Skonštatoval, že prezident SR porušuje Ústavu SR, porušuje konkrétne ústavné práva ľudí na prístup k verejnej funkcii a zrušil mu rozhodnutia o nevymenovaní týchto sudcov. Faktický stav je taký, že dnes tu máme sedem právoplatne zvolených kandidátov na funkciu sudcu ÚS a prezident musí z týchto siedmich kandidátov, či sa mu to páči, alebo nepáči, troch sudcov ÚS vybrať, jednoducho musí vybrať, iné riešenie nie je," uviedol Fico.

V prípade, že prezident nebude konať, je podľa neho na rade Národná rada SR, ktorá bude musieť konať pre nečinnosť prezidenta a ďalšie hrubé porušovanie Ústavy SR.

"Dnešné rozhodnutie ÚS je veľmi vážne, je veľmi dôležité a ja verím, že pán prezident skončí s hrubým porušovaním Ústavy, čo sa tu dialo pomerne dlhý čas," zdôraznil premiér.

"Dovoľte mi zacitovať ešte niečo z obdobia, keď pán Kiska bol kandidátom na prezidenta: 'Podnikateľ a zakladateľ charitatívnej organizácie Dobrý anjel Andrej Kiska, ktorý chce zabojovať o prezidentské kreslo, súhlasí s obžalobou prezidenta Ivana Gašparoviča za porušovanie Ústavy SR.' Toto povedal pán Kiska, keď vyšiel nález proti pánovi Gašparovičovi preto, že porušil ústavné práva vo vzťahu k pánovi Čentéšovi, vtedajšiemu kandidátovi na generálneho prokurátora. Smer-SD žiadnu žalobu podávať nebude, ale je dobré pripomenúť si, že kto, čo, kedy povedal a kto sa kedy ako správal," dodal Fico.