Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Andrej Kiska udelil 15 osobnostiam vyznamenania, tri in memoriam

Na snímke pani Kamila Konečná preberá Rad Bieleho dvojkríža I. triedy in memoriam za opernú speváčku Luciu Popp z rúk prezidenta SR Andreja Kisku. Foto: TASR/Martin Baumann

Najvyššie štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža I. triedy in memoriam udelil Kiska opernej speváčke Lucii Popp.

Bratislava 7. januára (TASR) - Štátne vyznamenania udelil dnes prezident SR Andrej Kiska 15 osobnostiam pri príležitosti štátneho sviatku Dňa vzniku Slovenskej republiky. Slávnostný akt sa odohral v Rytierskej sále Bratislavského hradu.

"Šťastný je ten, kto má bohatý zmysel života, šťastný je ten, kto dokáže poctivým úsilím aspoň sčasti uskutočniť svoje ideály. Je mi cťou oceniť 15 žien a mužov, ktorí svojím dielom, svojimi skutkami a svojím poctivým úsilím uskutočňovali svoje ideály a sny. Žili a konali tak, že pomohli náš svet robiť lepším, krajším, múdrejším, humánnejším. A ktorí robili a robia česť svojej vlasti u nás doma aj za hranicami Slovenska," povedal v príhovore prezident.



Podľa Kisku sú štátne vyznamenania predovšetkým individuálnym ocenením. "Ale vždy im rozumieme aj ako vyznamenanie všeobecného úsilia o to, na čom musíme stavať, aby sme nestratili ideály a sny," uviedol prezident a prítomných požiadal o minútu ticha za zosnulého kňaza, nositeľa Radu Ľudovíta Štúra Slovenskej republiky Antona Srholca.

Najvyššie štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža I. triedy in memoriam udelil Kiska opernej speváčke Lucii Popp za dlhoročné mimoriadne zásluhy v oblasti umenia a kultúry a za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.

Rad Bieleho dvojkríža II. triedy za mimoriadne zásluhy o ochranu ľudských práv a slobôd a rozvoj práva odovzdal Kiska Pavlovi Holländerovi. Slovenská justícia je vnútorne diferencovaná vzdelanostne aj postojmi. Povedal to dnes novinárom právnik Pavel Holländer. "Mal som možnosť dva roky prednášať na Justičnej akadémii v Pezinku a v Omšení a stretol som sa s vynikajúcimi, vzdelanými a citlivými kolegami. Na druhej strane verejnosť je nespokojná a určite je to mnohokrát opodstatnená nespokojnosť," povedal rodák z Lučenca, ktorý bol v rokoch 1993 až 2013 sudcom Ústavného súdu Českej republiky a desať rokov aj jeho podpredsedom.

Na snímke pán Pavel Holländer preberá Rad Bieleho dvojkríža I. triedy z rúk prezidenta SR Andreja Kisku.
Foto: TASR/Martin Baumann


Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam udelil prezident Ernestovi Valkovi za mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, ochranu ľudských práv a slobôd a rozvoj práva. Jane Valkovej, dcére právnika Ernesta Valka bolo najmä ľúto, že si vyznamenanie nemohol jej otec prevziať osobne. To, že vyšetrovanie smrti Ernesta Valka nie je ani po piatich rokoch uzavreté, vníma negatívne. "Pevne dúfam, že sa to vyšetrí. Otec by bol týmto ocenením veľmi poctený," uzavrela.

Na snímke pani Jana Valková preberá Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam za Ernesta Valka z rúk prezidenta SR Andreja Kisku.
Foto: TASR/Martin Baumann


Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o demokraciu a ochranu ľudských práv a slobôd získala Dalma Špitzerová. Rovnaké vyznamenanie udelila hlava štátu aj Olegovi Pastierovi za mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, ochranu ľudských práv a slobôd a za literárnu a vydavateľskú činnosť, Soni Szomolányi za mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, ochranu ľudských práv a slobôd a o rozvoj v oblasti spoločenských vied, Martinovi Porubjakovi in memoriam za mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, ochranu ľudských práv a slobôd a o rozvoj v oblasti kultúry a divadla a Hane Hegerovej za dlhoročné mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti kultúry Slovenskej republiky.

Na snímke pani Dalma Špitzerová preberá Rad Ľudovíta Štúra II. triedy z rúk prezidenta SR Andreja Kisku.
Foto: TASR/Martin Baumann


Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti výtvarného umenia udelil Kiska Rudolfovi Sikorovi a rovnaké vyznamenanie za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky a za literárnu a pedagogickú činnosť aj Dušanovi Dušekovi.

Na snímke Dušan Dušek preberá Pribinov kríž I. triedy z rúk prezidenta SR Andreja Kisku.
Foto: TASR/Martin Baumann


Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti zdravotníctva získala Júlia Horáková a za dlhoročné mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti architektúry aj Vladimír Dedeček.

Na snímke Vladimír Dedeček preberá Pribinov kríž II. triedy z rúk prezidenta SR Andreja Kisku.
Foto: TASR/Martin Baumann


Medaila prezidenta SR za dlhoročné významné zásluhy v oblasti školstva, výchovy a vzdelávania si odniesla Mária Smreková, rovnaké vyznamenanie získali aj Helena Pašiaková za dlhoročné významné zásluhy v oblasti školstva, výchovy a vzdelávania a Michal Handzuš za významné osobné zásluhy o rozvoj v oblasti športu a za významné šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí. "Najmä mladým športovcom odkazujem, aby ich to bavilo. My, keď sme boli malí, tak sme vstávali a chodili spať s hokejom. Začiatok je veľmi dôležitý, aby to bola len hra, aby ich to bavilo. Nesmie to byť nútenie. Treba začať najskôr robiť to, čo človeka baví. Ja som mal veľké šťastie, že môj koníček bol aj mojou prácou," povedal.

Na snímke pán Michal Handzuš preberá Medailu prezidenta SR z rúk prezidenta SR Andreja Kisku.
Foto: TASR/Martin Baumann


Udeľovanie vyznamenaní, najmä štátnych, je významnou formou uznania zásluh občanov SR aj iných štátov. Ide o morálne a spoločenské ocenenie vynikajúcich jednotlivcov, výnimočne aj vojenských útvarov a vojenských zväzkov, ktoré majú zástavu. Právo udeľovať štátne vyznamenania patrí k tradičným kompetenciám hláv štátov.

Štátne vyznamenania sú rady (vyššie) a kríže (nižšie). Prezident udeľuje aj Rad Andreja Hlinku, Kríž Milana Rastislava Štefánika a Medailu prezidenta SR.

Na snímke pán Marek Heger preberá Rad Ľudovíta Štúra II. triedy pre Hanu Hegerovú z rúk prezidenta SR Andreja Kisku.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke pani Zuzana Porubjaková preberá Rad Ľudovíta Štúra II. triedy in memoriam pre Martina Porubjaka z rúk prezidenta SR Andreja Kisku.
Foto: TASR/Martin Baumann


Prezident SR Andrej Kiska udelil štátne vyznamenania pri príležitosti štátneho sviatku Dňa vzniku Slovenskej republiky v Rytierskej sále Bratislavského hradu 7. januára 2016. Na snímke pani Júlia Horáková preberá Pribinov kríž II. triedy z rúk prezidenta SR Andreja Kisku.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke pani Soňa Szomolányi preberá Rad Ľudovíta Štúra II. triedy z rúk prezidenta SR Andreja Kisku.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke Rudolf Sikora preberá Pribinov kríž I. triedy z rúk prezidenta SR Andreja Kisku.
Foto: TASR/Martin Baumann