Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Prajem si, aby Betlehemské svetlo prinieslo ochotu odpúšťať

Na snímke uprostred prezident SR Andrej Kiska, ktorý si v nedeľu popoludní prevzal z rúk skautov Betlehemské svetlo na Námestí svätého Egídia v Poprade 17. decembra 2017. Betlehemské svetlo priniesli členky 78. skautského zboru z Popradu - Svetlušky. Foto: TASR/Miroslava Siváková

Prijal ho už tradične na Námestí svätého Egídia v Poprade.

Poprad 17. decembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska si v nedeľu popoludní prevzal z rúk slovenských skautov Betlehemské svetlo. Prijal ho už tradične na Námestí svätého Egídia v Poprade. Symbol pokoja, nádeje a porozumenia sa na Slovensku šíri od roku 1990.

Betlehemské svetlo priniesli na popradské námestie členky 78. skautského zboru z Popradu - Svetlušky. „Veľmi by som si želal, aby s tým svetlom prišli do domácností pokoj, láska, ochota odpúšťať a poprosiť o prepáčenie. Aby skutočne v každej domácnosti na celom Slovensku zavládla krásna vianočná atmosféra,“ uviedol Kiska a zároveň vyjadril prianie, aby dobro v srdciach ľudí zostalo čím dlhšie, ideálne po celý rok.

Prezident verí, že pokoj zavládne počas sviatkov aj medzi poslancami. „Dúfam, že si naši najvyšší politici uvedomia, že zo Slovenska chceme mať krajinu pohody a lásky a nie nenávisti,“ priblížil. Ak by si prezident mohol od niekoho odpáliť Betlehemské svetlo, chcel by, aby to bolo práve od Svätého otca, ktorý je podľa neho symbolom toho, ako by sa mala prezentovať hlava Cirkvi, či už názormi, alebo myšlienkami, ktoré šíri.

Náčelník slovenského skautingu Peter Linek pre TASR povedal, že prezident symbolicky odovzdáva Betlehemské svetlo do každej domácnosti Slovenska. „Svetlo je akoby Božie znamenie, pretože putuje priamo z Baziliky Božieho narodenia a ľudia by si mali uvedomiť, že práve toto je symbol Vianoc. Nie nakupovanie a upratovanie, ale naozaj ten pokoj,“ vysvetlil Linek.

Svetielko z Betlehema priniesla v sobotu (16. 12.) na Slovensko skautská Družina roka z rakúskej Viedne. Plamienok následne putoval do Zakopaného, kde ho skauti v nočných hodinách odovzdali svojim poľským kolegom. Krátko pred Štedrým dňom, v sobotu 23. decembra, budú plamienok z Betlehema šíriť vlaky so skautskými posádkami. Tie ho doručia do viac ako 300 miest a obcí Slovenska. Okrem toho, že plamienok sa dostane do domácností, skauti ho prinesú aj do nemocníc či domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti a vynesú ho aj na Lomnický štít.