Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Prezident by mal priniesť stabilitu a pokoj, povedal P. Paška

Na snímke predseda NR SR Pavol Paška odpovedá na otázky novinárov po odvolení v prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky vo volebnej miestnosti základnej školy v Košiciach v sobotu 15. marca 2014. Foto: TASR/František Iván

Podľa neho by to mal byť prezident, ktorý bude Slovensko dôstojne reprezentovať.

Košice 15. marca (TASR) - V spoločnosti manželky vo volebnom okrsku číslo 4 v Košiciach - Starom Meste sa dnes zúčastnil na voľbách prezidenta SR predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška. "Využívam svoje právo a dúfam, že tak dnes urobí väčšina ľudí na Slovensku," povedal Paška novinárom. Podľa jeho odhadu sa volebná účasť bude pohybovať nad 50 percent.



"Moja najväčšia úloha v súvislosti s dnešnou voľbou a potom, samozrejme, aj s druhým kolom, ktoré bude 29. marca, je moja ústavná povinnosť a právo inaugurovať nového pána prezidenta a uviesť ho do úradu, takže pre mňa je tento akt o to zvláštnejší," pripustil šéf parlamentu. Dodal, že pre Slovensko je dôležité, kto to bude. "Od roku 1999, kedy bol prvýkrát v priamych voľbách zvolený pán Rudolf Schuster, sa postavenie prezidenta v rámci slovenského ústavného systému zdôraznilo a pre stabilitu a pokoj na Slovensku bude veľmi dôležité, kto a akým spôsobom bude vykonávať túto nesmierne dôležitú ústavnú funkciu," zdôraznil Paška.



Podľa neho by to mal byť prezident, ktorý bude Slovensko dôstojne reprezentovať. "Mal by to byť štátnik, ktorý je schopný načúvať a ktorý dá Slovensku zo svojej pozície stabilitu a pokoj," uzavrel.