Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Prezident definitívne nepodpísal zmeny v Rokovacom poriadku NR SR

Na ilustračnej snímke NRSR. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kiskovi sa zmeny nepozdávajú, upozornil na ich možný zásah do Ústavou SR garantovaných politických práv a slobôd, medzi ktoré patrí aj sloboda prejavu.

Bratislava 15. decembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska sa rozhodol nepodpísať novelu Rokovacieho poriadku Národnej rady SR schválenú 6. decembra tohto roku. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Parlament prelomil na poslednej tohtoročnej schôdzi veto hlavy štátu. Zmeny v rokovacom poriadku opäť prijal 79 hlasmi. Kiskovi sa nepozdávajú, upozornil na ich možný zásah do Ústavou SR garantovaných politických práv a slobôd, medzi ktoré patrí aj sloboda prejavu. Videl aj možný neprimeraný politický tlak vládnej väčšiny zameraný na obmedzenie účinného výkonu politiky opozičnou menšinou.

Novelu rokovacieho poriadku navrhli koaliční poslanci z SNS, Smeru-SD a Mosta-Híd. Pôvodne ju inicioval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Za prelomenie prezidentovho veta hlasovali prítomní poslanci Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a nezaradení poslanci Alena Bašistová, Martina Šimkovičová, Peter Marček a Rastislav Holúbek. Opozícia následne oznámila, že sa obráti na Ústavný súd SR.

Nový rokovací poriadok ponecháva poslancom možnosť vystúpiť k jednému návrhu dvakrát. Hlásiť sa naďalej budú teda môcť aj písomne, aj ústne. Pôvodný návrh im mal jedno vystúpenie vziať. Novela zavádza zároveň časové limity.

Poslanci, ktorí budú vystupovať v mene klubu, dostanú 30 minút. Tí, čo budú rečniť za seba, budú mať po písomnom prihlásení 20 minút a po ústnom desať minút. Časové obmedzenia dostali aj ministri, hoci v pôvodnom návrhu mali mať neobmedzený priestor. Po novom budú mať 20 minút na vystúpenie v rozprave k návrhu. Výnimku dostanú, ak budú čeliť odvolávaniu. Vtedy ich vystúpenie nebude časovo limitované.

Neobmedzený priestor na vystúpenie bude mať prezident SR, predseda parlamentu, predseda vlády, predkladatelia návrhov zákonov a spravodajcovia. Do časových obmedzení pre poslancov sa nebude počítať čas potrebný na prednesenie pozmeňujúceho návrhu k zákonu.

Rokovací poriadok zároveň zakazuje transparenty, plagáty, letáky a iné obrazové, zvukové a zvukovo-obrazové prezentácie, ale aj materiály propagujúce politickú stranu alebo politické hnutie a reklamu. Poslanci tiež budú mať zákaz robiť fotografie, zvukové záznamy a audiovizuálne záznamy alebo audiovizuálne prenosy. Robiť ich môže kancelária parlamentu a médiá.