Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Desiatim rodinám v núdzi rozdelil prezident svoj júnový plat

Z vyhlásenia prezidenta SR Andreja Kisku k aktuálnym otázkam v súdnictve 23. júla 2015 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Adresátov pomoci vybral na základe návrhov neziskových organizácií ako Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR.

Bratislava 28. júla (TASR) - Júnový plat hlavy štátu Andreja Kisku pomôže desiatim rodinám v núdzi, ktoré dostanú po 516,2 eura.

Adresátov pomoci vybral na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR.

K jedným z nich patrí matka, ktorej dieťa vzali do pestúnskej starostlivosti. V núdzi sa ocitla po tom, ako na dieťa zostala sama a vyskytli sa u nej zdravotné problémy, pričom nemala prácu ani nárok na invalidný dôchodok. Je odkázaná na invalidný vozík a momentálne býva v domove sociálnych služieb. Finančný príspevok jej pomôže získať funkčnú protézu nohy, vďaka ktorej bude mať vyššiu šancu zamestnať sa a častejšie sa stretávať so svojou dcérou.

Na vozík je pripútaná aj žena so spinálnou muskulárnou atrofiou. Pomoc inej osoby potrebuje takmer pri všetkých činnostiach. Opatruje ju matka, otec je na invalidnom dôchodku. Rodina sa ocitla v ťažkej sociálnej situácii.

Problémy s pohybom má tiež žena, ktorej ochrnula ľavá časť tela pre dlho nediagnostikované demyelizačné ochorenie. Okrem toho má vážne ochorenie tenkého čreva a ochorenie hrubého čreva. Pre prísnu diétu jej vznikajú zvýšené náklady. Maloletého syna vychováva po smrti jeho otca sama bez nároku na sirotský dôchodok.

Financie získa matka štyroch detí, ktoré trpia vážnou posttraumatickou stresovou poruchou. Dve z nich sú ťažko zdravotne postihnuté. Matka sa o ne stará 24 hodín denne. S najmladším synom musí byť vzhľadom na zhoršenie jeho zdravotného stavu prítomná aj na vyučovaní. Otec pracuje len brigádne.

Adresátmi pomoci sú taktiež viacerí onkologickí pacienti.

TASR informoval Tlačový odbor Kancelárie prezidenta SR.