Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Prezident udelil štyrom predstaviteľom EÚ vysoké štátne vyznamenanie

Prezident SR Ivan Gašparovič udelil v stredu 30. apríla 2014 štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža II. triedy predstaviteľom inštitúcií Európskej únie pri príležitosti 10. výročia vstupu SR do EÚ. Na snímke zľava bývalý spravodajca Európskeho parlamentu Jan Marinus Wiersma, generálny riaditeľ Európskeho fondu finančnej stability, bývalý generálny riaditeľ Direktoriátu EK pre ekonomické a finančné záležitosti Klaus Regling, prezident SR Ivan Gašparovič, predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy pózujú po udelení štátneho vyznamenania vo Veľkej sále Prezidentského paláca v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Prezident v pondelok (28.4.) udelil Rad Bieleho dvojkríža II. triedy aj šéfovi Európskej komisie Josému Manuelovi Barrosovi.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Štyria predstavitelia európskych inštitúcií si dnes z rúk prezidenta SR Ivana Gašparoviča prevzali štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža II. triedy.

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz ho získali za mimoriadne zásluhy o posilnenie postavenia SR v medzinárodných vzťahoch. Generálny riaditeľ Európskeho fondu finančnej stability Klaus Regling za mimoriadnu podporu ekonomických reforiem SR počas prístupového procesu do únie a bývalý spravodajca Európskeho parlamentu Jan Marinus Wiersma za mimoriadnu podporu počas prístupového procesu SR do EÚ.

Gašparovič poďakoval vyznamenaným za ich pomoc, ktorú Slovensko cítilo po celý čas svojho členstva, nie iba pri svojom vstupe do únie. "Európa potrebuje lídrov, ktorí ju dokážu preniesť cez problémy. Som preto rád, že patríte medzi tých, ktorí napĺňajú myšlienky zakladateľov Európskej únie," adresoval európskym politikom.

Zároveň ich ubezpečil, že Slovensko urobí všetko pre to, aby aj s ich pomocou bolo naďalej zodpovedným členom a napĺňalo predstavy svojich občanov, ale aj občanov EÚ.

Prezident v pondelok (28.4.) udelil Rad Bieleho dvojkríža II. triedy aj šéfovi Európskej komisie Josému Manuelovi Barrosovi. Získal ho na návrh vlády za mimoriadne zásluhy o posilnenie postavenia Slovenska v medzinárodných vzťahoch.
.
PREZIDENT: Integrácia Slovenska nebola úzkou voľbou politických elít

Za najúspešnejšie obdobie dejín Slovenska označil prezident SR Ivan Gašparovič 10 rokov v Európskej únii. Integrácia bola podľa neho zásadným strategickým rozhodnutím. "Nebola požiadavkou zvonku, ani úzkou voľbou politických elít. Bola slobodným a suverénnym rozhodnutím plne podporeným občanmi SR," uviedol počas dnešného galavečera v historickej budove Slovenského národného divadla.

Slávnostné podujatie sa uskutočnilo za účasti premiéra Roberta Fica, predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku, šéfa Európskeho parlamentu Martina Schulza, predsedu Európskej rady Hermana von Rompuya, ako aj podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča. Hostiteľom galavečera bol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Gašparovič poukázal na to, že výhody členstva podstatným a pozitívnym spôsobom ovplyvnili kvalitu života ľudí. "Mnohé z toho, čo sme dosiahli, považujeme za bežné. Ale mnohí zabúdajú, že to vôbec nie je samozrejmé," poznamenal.

Ako pokračoval, za desať rokov vyrástla na Slovensku generácia, ktorá svoj dospelý život žije v členskej krajine únie. Tým pádom nepozná, čo je to politická nesloboda, obmedzenie voľného pohybu či nedostatok ekonomických a životných možností. "To sú pre nich príbehy z iného sveta a iného času. Našťastie," dodal.

Vyzdvihol význam európskeho projektu ako mierového projektu, pričom si podľa neho treba vážiť to, že Slovensko môže byť jeho súčasťou. "Za desať rokov sme sa presadili do centra európskej integrácie. Teraz sa musí obnoviť dôvera vo veľký európsky projekt, ktorý bez podpory občanov nemá šancu uspieť," avizovala hlava štátu.

M. SCHULZ: Pred 10 rokmi sa Slovensko vrátilo do európskej rodiny

Pred 10 rokmi sa navždy skoncovalo s neprirodzeným rozdelením Európy železnou oponou. "Pred 10 rokmi sa Slovensko konečne spolu s ďalšími deviatimi krajinami vrátilo do európskej rodiny," konštatoval vo svojom príhovore predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Ten je jedným z pozvaných hostí na dnešnom galavečere k 10. výročiu vstupu Slovenska do Európskej únie.

Vyzdvihol projekt EÚ, ktorý z Európy urobil mierový a zjednotený kontinent. "Stále potrebujeme našu úniu, dnes možno ešte viac ako kedykoľvek predtým," konštatoval na margo aktuálnych udalostí na Ukrajine, ktoré sú podľa neho výrazným mementom, že mier v Európe je krehkejší, než sme si mysleli.

Ako upozornil, únia čelí veľkým výzvam, tými sú dramatická nezamestnanosť mladých ľudí či rastúce ceny. "Áno, ľudia sa čoraz viac otáčajú Európskej únii chrbtom. Práve na Slovensku bola volebná účasť v posledných európskych voľbách prekvapivo nízka. Len každý piaty Slovák šiel voliť. Pritom si stále pamätám obrovské nadšenie slovenských ľudí za Európu počas pristupovania. V tom čase bola podpora vstupu do EÚ obrovská," konštatoval Schulz.

Za dôležité označil získať opätovnú dôveru ľudí. Spôsob vidí v ich počúvaní, riešení problémov a predkladaní výsledkov. "Keď sa pozerám späť na naše spoločné dejiny, na všetky tragédie a prekážky, ktoré sme prekonali, som presvedčený, že prekonáme aj tieto problémy," poznamenal.

Slovensko považuje za svetlý príklad členstva v EÚ. Mladá demokracia sa stala stabilnou, prosperujúcou krajinou a plnoprávnym členom. Krajiny strednej a východnej Európy podľa Schulza priniesli do únie nový stimul a nadšenie. "Dnešok je dňom osláv pre Európu a vašu krajinu," uviedol.

Aj podľa podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča, Slovensko pred 10 rokmi definitívne uzavrelo svoju kapitolu dejín spätú so železnou oponou a vstúpilo do rodiny moderných európskych demokracií.

"Tak ako sa po vzniku SR podarilo dostať našim hokejistom z C skupiny k titulu majstrov sveta, tak sa našej krajine za neuveriteľne krátku dobu podarilo prebojovať spoza železnej opony do najprestížnejšieho európskeho klubu – na čo môžeme byť právom hrdí," zdôraznil.

Výzvy pre Slovensko vidí v efektívnom nakladaní s európskymi investíciami na modernizáciu slovenskej ekonomiky, tvorbu nových pracovných príležitostí pre mladých ľudí či skvalitnenie slovenskej vedy a zlepšenie postavenia poľnohospodárov. "Okrem toho, v kontexte ďalšieho prehlbovania eurozóny, bude ďalšia dekáda obdobím veľkej premeny a posilňovania EÚ ako celku," avizoval Šefčovič.

PREMIÉR: Sme pri stole, pri ktorom sa prijímajú zásadné rozhodnutia


Slovensko sa vďaka svojmu 10-ročnému členstvu v Európskej únii nachádza pri stole, pri ktorom sa prijímajú zásadné rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú budúcnosť Európy a v mnohých prípadoch aj ďalších regiónov sveta. Vo svojom príhovore počas dnešného slávnostného galavečera v historickej budove Slovenského národného divadla to uviedol premiér Robert Fico.

"Je zjavné, že EÚ nám otvorila nové možnosti. Približne 80 percent verejných investícií na Slovensku je financovaných z európskych peňazí," pripomenul, pričom spomenul vybudovanie ciest či rekonštrukciu škôl.

Zaželal, aby členstvo v únii naďalej spájalo a prispievalo k zlepšovaniu životnej úrovne ľudí a aby únia naďalej bola prostriedkom mieru, stability a prosperity.

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška poznamenal, že Slovensko sa stalo súčasťou Európy a Európa sa už stala súčasťou Slovenska v hlavách a srdciach ľudí. Ako dodal, nebol to jednoduchý a ľahký proces.

"Európska vlajka je asi jediné miesto, kde ľavičiari dokážu povedať, že modrá je dobrá a európska vlajka je zároveň miesto, kde pravičiari dokážu povedať, že žltá hviezda - už nie na červenom podklade - je v poriadku. Európska vlajka ako keby symbolizovala to, že pokiaľ ide o Európu, držíme na Slovensku všetci spolu," uviedol v príhovore.

Európa podľa Pašku potrebuje dialóg, ktorý nemôže byť oddelený od občanov. "Nemôžeme byť hluchí požiadavkám našich ľudí. Tí chcú dôstojný a slušný život, v ktorom sa budú môcť bezpečne postarať o svoje rodiny. Ľudia jednoducho chcú sociálnu Európu, lebo iba taká Európa môže byť tým, čo sa spieva v Beethovenovej deviatej symfónii - ódou na radosť," deklaroval.