Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

PREZIDENTI: Slovensko ani Rumunsko neuznávajú teóriu kolektívnych práv

Na snímke vľavo prezident SR Ivan Gašparovič a vpravo prezident Rumunska Traian Basescu počas prehliadky čestnej stráže v rámci uvítacieho ceremoniálu v Bratislave v stredu 28. augusta 2013. Foto: TASR/Martin Baumann

Rumunský aj slovenský prezident sa vyjadrili aj k situácii v Sýrii.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Na presadzovaní práv jednotlivca a občana sa počas rokovania zhodli slovenský prezident Ivan Gašparovič a jeho rumunský partner Traian Basescu. Ten dnes pricestoval do Bratislavy na oficiálnu dvojdňovú návštevu Slovenska.

"Ak je slobodný občan, tak je slobodný aj kolektív, v ktorom žije. Nie sme za podporu kolektívnych, ale za podporu občianskych práv," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii Gašparovič.

Zároveň poďakoval za to, že slovenská menšina, ktorá žije v Rumunsku už 200 rokov, tam má svoje postavenie riadnych občanov. "Je lojálna k Rumunsku ako k svojej rodnej vlasti, ale nezabúda na Slovensko ako na vlasť svojich predkov," poznamenal.

Basescu vyjadril poďakovanie príslušníkom slovenskej menšiny za ich lojalitu a pracovitosť. Ako pripomenul, Bukurešť prijala európske dohody týkajúce sa menšín. Na ich základe im umožňuje udržiavať ich kultúru, jazyk, vieru, rozhlasové a televízne vysielanie, vzdelávanie v ich jazyku, ale vyžaduje od nich oddanosť ku krajine. "Nikdy nebudeme akceptovať teóriu kolektívnych práv a ani to, aby k nám prichádzal niekoho zvonku a robil nám doma poriadok," upozornil.

.

Rovnakú zhodu hlavy štátu dosiahli v otázke energetickej bezpečnosti a budúcnosti jadra. Obe krajiny podporujú ďalšie budovanie jadrových elektrární. Gašparovič poukázal na to, že financie, ktoré sa vynakladajú na ich uzatváranie, by sa mohli radšej použiť na výskum ich bezpečnosti. Považuje to za oveľa efektívnejšie investované peniaze.

Prezidenti ešte pred rokovaním udelili ocenenia štyrom vojnovým veteránom. Slovenské štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža II. triedy za aktívnu účasť v oslobodzovacom boji proti fašizmu na slovenskom území dostali Victor Goanta a Marin Dragnea. Basescu udelil vyznamenanie Vojenská statočnosť v dôstojníckej hodnosti s vojenským odznakom Jánovi Gubčovi a Pavlovi Dobríkovi. Získali ho za osobný prínos na vojenských operáciách v Česko-Slovensku počas 2. svetovej vojny a za vynaložené úsilie v údržbe rumunských vojnových hrobov.

Z Arabskej jari je arabský zmätok

Otázka Sýrie je v súčasnosti jedným z najvážnejších problémov, ako sa rozhodnúť. "Nemyslím si, že by len na základe jedného zistenia, ktoré nemusí byť podložené skutočnosťou a pravdivosťou, malo prísť k vojenskej intervencii," reagoval na dnešnej tlačovej konferencii po stretnutí so svojím rumunským partnerom Traianom Basescom slovenský prezident Ivan Gašparovič.

Ako poznamenal, v prípade, ak sa potvrdí, že prišlo k ohrozeniu veľkej skupiny občanov, tak je potrebná intervencia. "Ale je to rozhodnutie, ktoré sa nedá urobiť len na základe toho, že niekto povie, že prišlo k takémuto úkonu a my preto musíme zaútočiť. Myslím si, že štáty Európy a sveta, ale aj Aliancia sa za posledné roky poučili, že takéto rozhodnutie je veľmi vážne," podčiarkol Gašparovič, ktorý zároveň vyhlásil, že tak, ako kedysi privítal Arabskú jar, tak sa dnes na to díva ako na arabský zmätok, keď sa nevie, komu sa má pomáhať a komu nie.

Dôležité budú zistenia expertov

Basescu zopakoval oficiálny postoj svojej krajiny, a to je opatrnosť. "Musíme počkať, čo zistia experti OSN v Sýrii, lebo už máme ponaučenia z Egypta či Líbye. Odkaz Rumunska je opatrnosť," zdôraznil. Ako však dodal, ak sa spojenci rozhodnú vojensky vstúpiť do Sýrie, Rumunsko bude lojálne voči svojim spojencom v OSN.

V Sýrii žije početná skupina Rumunov a krajina tam má výrazné podnikateľské aktivity.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes oznámil, že inšpektori, ktorí v Sýrii preverujú, či vládne sily použili v občianskej vojne chemické zbrane, potrebujú štyri dni na uzatvorenie vyšetrovania a čas aj na analýzu zistení. "Následne budeme musieť podať správu Bezpečnostnej rade OSN kvôli jej prípadným akciám," vyhlásil šéf svetovej organizácie.

Na snímke prezident Rumunska Traian Basescu prichádza na prijatie k prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi (nie je na snímke) v Bratislave v stredu 28. augusta 2013.
Foto: TASR/AP