Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prezident hovoril s ministrom Kažimírom o úniku daňových informácií

Prezident SR Andrej Kiska (vľavo) a minister financií SR Peter Kažimír (vpravo), archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ministra financií P.Kažimíra prijal prezident Andrej Kiska v súvislosti s únikom zákonom chránených daňových informácií o firme, v ktorej je hlava štátu spolumajiteľom.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Orgány činné v trestnom konaní majú vyšetriť, kto anonymne zverejnil daňové informácie týkajúce sa prezidenta SR Andreja Kisku. Po dnešnom stretnutí s hlavou štátu to avizoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Ministra prijal prezident v súvislosti s únikom zákonom chránených daňových informácií o firme, v ktorej je hlava štátu spolumajiteľom. "Prezidenta minister informoval o doterajších krokoch Finančnej správy SR," uviedol hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Kiska podľa jeho slov privítal, že štátne orgány si plnia svoje povinnosti a venujú prípadu potrebnú pozornosť, s poukázaním na prípad poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) z roku 2016 však zároveň upozornil na to, že nejde o prvé zneužitie údajov o daňovníkoch na Slovensku. "Apeloval preto na dôsledné došetrenie takýchto prípadov," informoval Krpelan.

"Počas uplynulého víkendu sme identifikovali na základe údajov z informačného systému finančnej správy (IS FS) úzky okruh ľudí, ktorí prišli do kontaktu s dokumentmi zverejnenými minulý týždeň v médiách. Dnes ráno som informoval prezidenta republiky o zistených poznatkoch. Zistenia postúpime orgánom činným v trestnom konaní, aby tie vyšetrili, kto informácie anonymne zverejnil," uviedol v stanovisku pre médiá Kažimír.

Priblížil tiež, že vďaka informačnému systému je možné zistiť mená ľudí, dátumy a presné časy, kedy s dokumentmi prišli do kontaktu. "Samozrejme, je otázkou ďalšieho vyšetrovania, či k týmto informáciám mali prístup z titulu vykonávaných služobných úkonov," podotkol Kažimír s tým, že stále platí, že s predmetnými dokumentmi prišli do kontaktu okrem finančnej správy aj iné subjekty, či už išlo o kontrolovanú firmu, a iné príslušné štátne inštitúcie a orgány.

"S prezidentom sme sa zhodli v názore, že okolnosti tohto a podobných prípadov, ktoré vždy vyvolávajú mediálny záujem, nesmú mať dopad na odhodlanie pracovníkov finančnej správy zodpovedne si plniť svoje povinnosti- vrátane daňových kontrol ústavných činiteľov. Finančná správa musí zostať nezávislá a jej pracovníci majú a musia mať voľné ruky pre svoju prácu," dodal Kažimír.