Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Kancelária prezidenta chce od MZV podklady, ako má vyzerať rezidencia

Rezidencia pod Slavínom, archívna snímka. Foto: TASR/Ivan Majerský

Sťahovanie Andreja Kisku do rezidencie na bratislavskom Slavíne sa už v minulosti odkladalo. Pôvodný plán bol do konca roka 2015.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Kancelária prezidenta SR potrebuje od ministerstva zahraničných vecí (MZV) počuť, aké parametre by mala spĺňať rezidencia hlavy štátu. Až potom bude môcť analytický tím Ministerstva financií SR - Hodnota za peniaze vyhodnotiť efektívnosť rekonštrukcie vily pod Slavínom a prípadne navrhnúť najlepšie riešenie. Hovorca prezidenta Andreja Kisku Roman Krpelan dnes pre TASR potvrdil, že stanovisko MZV stále nemajú, aj keď ho očakávali už v marci.

Pôvodné plány súvisiace s rekonštrukciou vily pod Slavínom boli iné, všetko sa zmenilo po cenových ponukách. Tie, ktoré vyšli zo súťaže, totiž výrazne prevýšili odhadovanú sumu. Prezidentský palác dostal v súťaži na zhotoviteľa rekonštrukcie tri ponuky. Prvá bola 947.187,12 eura s DPH, druhá 977.667,59 eura s DPH a tretia 1.261.755 eur s DPH. Odhadovaná cena rekonštrukcie pritom bola 629.062 eur s DPH.

Kancelária sa preto obrátila na spomínaný analytický tím, ten si však vyžiadal doplňujúce informácie najmä o tom, aké parametre by mala rezidencia spĺňať, teda lokalita, veľkosť pozemku, bezpečnostné parametre, reprezentatívne priestory či počet miestností.

To, že sa situácia neposunula, potvrdil nedávno Kiska pre Plus 7 dní. Dokonca pripustil, že v tomto volebnom období sa sťahovanie neuskutoční. "Ja som spokojný aj v byte, ale toho domu mi je ľúto, chátra a ďalej sa znehodnocuje. Rekonštrukcia však bude nákladná a štát sa musí rozhodnúť, či do toho investuje. Mysleli sme, že sa to dá za 600.000 eur, ale všetky firmy ponúkli v súťaži cenu milión eur a obávam sa, že by to bolo nakoniec ešte drahšie," povedal pre týždenník.

Hovorca rezortu diplomacie Peter Susko pre TASR potvrdil, že prezidentská kancelária ministerstvo pred časom požiadala o informácie týkajúce sa rozlohy a zariadenia príbytkov a reprezentačných priestorov hláv štátov v niektorých krajinách. "Tieto informácie sa snažíme získať prostredníctvom našich zastupiteľských úradov v zahraničí, je však potrebné uvedomiť si, že ide o citlivé údaje, ktoré nie sú vždy z bezpečnostných dôvodov verejne prístupné. Dostupné informácie sumarizujeme a doručíme ich prezidentskej kancelárii v dohľadnom čase," odkázal Susko.

Ešte v júni 2016 šéf Kancelárie prezidenta Štefan Rozkopál na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR poslancom hovoril, že rekonštrukcia rezidencie na bratislavskom Slavíne, ktorú naposledy využíval prezident Rudolf Schuster, by sa mala začať do konca júla 2016. "Prebieha prípravný proces na výberové konanie, koncom júla by sa mala začať rekonštrukcia. Rozhodnutie o nej padlo ešte v roku 2015 a dúfame, že sa ukončí do konca roku 2016. Nemalo by to stáť veľa peňazí, budú sa posúvať nejaké priečky. Požiadavky na rekonštrukciu sú kladené tak vysoko, aby spĺňali najvyšší štandard," povedal Rozkopál.

Sťahovanie Kisku do rezidencie na bratislavskom Slavíne sa už v minulosti odkladalo. Pôvodný plán bol do konca roka 2015. Dôvodom posunu bolo zrušenie postupu zadávania zákazky na rekonštrukciu dlhodobo nevyužívanej vily. Výzvu na predkladanie ponúk zverejnila Kancelária prezidenta SR ešte v máji 2015. Predpokladaná hodnota zákazky sa vtedy pohybovala na úrovni 594.000 eur s DPH. Zo siedmich uchádzačov vyhrala spoločnosť Heston. S ňou sa nakoniec zmluva neuzavrela, keďže sa zmenili okolnosti, za ktorých sa vyhlásilo verejné obstarávanie.

O renovácii vily na Slavíne rozhodol Kiska po tom, ako sa oboznámil s návrhom riešenia neefektívneho využívania štátneho majetku a financií kancelárie. Nepovažoval za vhodné, aby sa naďalej vynakladali peniaze na konzervovanie nepoužívaného objektu, ale ani aby ho štát predal. Trojpodlažná vila má okrem reprezentatívnych priestorov a prezidentskej pracovne aj jedáleň, kuchyňu a štyri izby.

Rezidencia na Slavíne sa dlhodobo nevyužíva a chátra. Náklady na jej udržiavanie predstavovali zhruba 200.000 eur. Bývalé sídlo dozornej rady Východoslovenských železiarní so 42-árovým pozemkom kúpila kancelária prezidenta v roku 2001 za 36 miliónov korún. Ešte v tom istom roku investovala do jej rekonštrukcie a úprav viac ako desať miliónov. Štátu slúžila len tri a pol roka, a to za čias prezidenta Rudolfa Schustera.