Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Prezident: Podanie žaloby nie je argumentom na neplnenie rozhodnutí EÚ

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska Foto: TASR - Martin Baumann

Na margo avizovanej žaloby, ktorú chystá vláda, poznamenal, že pokiaľ má kabinet argumenty na zrušenie rozhodnutia ministrov vnútra, tak potom má právo ju podať.

Bratislava 4. októbra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska očakáva od vlády, že tak ako ostatné štáty Európskej únie, bude plne rešpektovať rozhodnutie ministrov vnútra únie na prerozdelenie 120.000 utečencov. "Lebo v ústave máme dané, že rešpektujeme a dodržiavame medzinárodné zmluvy. Rozhodnutie Rady Európskej únie je pre nás záväzné," uviedol to v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Na margo avizovanej žaloby, ktorú chystá vláda, poznamenal, že pokiaľ má kabinet argumenty na zrušenie rozhodnutia ministrov vnútra, tak potom má právo ju podať. "To nám ale nedáva právo nedodržiavať rozhodnutie ministrov vnútra Európskej únie. To, že podáme žalobu, nie je argument, aby sme neplnili dohody, ktoré nám vyplývajú," zopakoval.

Z pohľadu migračnej krízy a diskusií okolo nej sa Slovensko podľa neho dostáva do pozície, v ktorej môže byť dosť osamotené. Poznamenal, že EÚ od nás nechcela veľa. Myslí si, že počet utečencov, ktoré má Slovensko na základe kvóty prijať do dvoch rokov, je zanedbateľné množstvo. Pripomenul, že únia od nás očakávala solidaritu, empatiu a to, že patríme do centra Európy. "V tomto smere sme sa dostali bokom od našich základných spojencov, na čo sme boli vždy pyšní, že chceme byť v centre Európy," podčiarkol prezident.

Nemyslí si, že kvóty sú šťastným riešením, ale ako dodal, Slovensko malo dobrovoľne ukázať, že je ochotné prijať utečencov, čo však nespravilo. "Toto naše rozhodnutie nás z centra dostáva. Išlo iba o symbolické gesto," konštatoval.