Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Na Národnom cintoríne v Martine si A.Kiska uctil pamiatku Milana Hodžu

Na snímke vľavo prezident SR Andrej Kiska, uprostred primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar a vpravo riaditeľ Odboru správy a výskumu pôvodných prameňov SNK Augustín Maťovčík počas príchodu na Národný cintorín v Martine 23. júna 2016, kde sa konal pietny akt pri hrobe Milana Hodžu. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V súvislosti s poctou Hodžovi prezident pripomenul dnešné referendum vo Veľkej Británii.

Martin 23. júna (TASR) – Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska si dnes na Národnom cintoríne v Martine uctil pamiatku významného publicistu a štátnika, prvého slovenského predsedu vlády Československej republiky v rokoch 1935 až 1938 Milana Hodžu.

"Milan Hodža ešte pred druhou svetovou vojnou vedel, že ak chce Európa v tomto svete uspieť, musí sa spájať. To je jediná cesta, ako dokáže Európa uspieť. Dnes si chcem uctiť pamiatku toho, kto už pred desiatkami rokov hovoril o tom, že budúcnosť Európy je v Európe zjednotenej," povedal prezident SR.



V súvislosti s poctou Hodžovi pripomenul dnešné referendum vo Veľkej Británii. "Je možno aj o budúcnosti Európskej únie. O tom, čo sa bude diať. Ja verím a som presvedčený, že referendum vo Veľkej Británii dopadne v prospech Európy. Že Veľká Británia sa rozhodne ostať, pretože toto je cesta, ktorá je v prospech ako Veľkej Británie, tak aj celej Európskej únie," dodal Kiska.

Národný cintorín, na ktorom je pochovaných viac ako 400 národných dejateľov, založili koncom 18. storočia pôvodne ako mestský cintorín. Pretože Martin sa neskôr stal centrom národnej kultúry Slovákov, posledné miesto odpočinku na ňom našli postupne mnohí národovci, a tak získal celonárodný význam. V roku 1967 vyhlásili Národný cintorín za národnú kultúrnu pamiatku.