Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

A.Kiska: Sankcie voči Rusku sú dostatočné, nie sú potrebné rázne kroky

Na snímke prezident SR Andrej Kiska počas tlačovej konferencie v Hofburgu vo Viedni 17. júla 2014. Foto: TASR/Martin Baumann

Prezident SR Andrej Kiska je na oficálnej návšteve Rakúska.

Bratislava 17. júla (TASR) - Rakúska republika bola pre Slovákov okienkom do iného sveta, bola to naša spoločná hranica, na ktorej sme pred 25 rokmi prestrihli železnú oponu a státisíce ľudí prešli prvýkrát slobodne na druhú stranu sveta. Na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní s rakúskym prezidentom Heinzom Fischerom to vyhlásil najvyšší predstaviteľ Andrej Kiska. Prezident SR je na oficiálnej návšteve Rakúska, kam pricestoval na Fischerovo pozvanie.

"Už vtedy sme vo vás objavovali krajinu s vysokou kvalitou života, kde je poriadok, čisto, veci fungujú, a kde sme sa cítili príjemne. Dnes sú obe naše krajiny členmi EÚ a mnohí naši občania u vás žijú," odkázal Kiska Fischerovi. Ako zdroj inšpirácie pre Slovensko prezident SR spomenul rakúske školstvo, služby štátu pre ľudí a rešpekt k životnému prostrediu.

Najvyšší slovenský predstaviteľ tiež poukázal na to, že SR je atraktívnou krajinou pre rakúskych investorov, ktorí na Slovensku otvorili takmer 2500 podnikov. "Až 88 percent z nich nikdy svoju investíciu neoľutovalo," poznamenal.

Kiska je presvedčený, že Slovensko a Rakúsko, ktorých vzťahy označil za bezproblémové, by nemali byť prepojené len cestami, železnicami a mostami, ale aj vzájomnou inšpiráciou a poznaním.

"Postaviť diaľnicu je niekedy ľahšie ako prekonať stereotyp a predsudky. Želám si, aby čím viac Rakúšanov spoznalo, čo všetko sa nám na Slovensku podarilo," uviedol.

Kiska zároveň pozval Fischera ako milovníka hôr do Vysokých Tatier, aby sa spolu vyviezli na Lomnický štít

Fischer je presvedčený, že bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami sa vyvíjajú pozitívne. "Obchodná bilancia dosahuje asi 5,5 miliardy eur; Rakúsko je druhým najväčším investorom v SR. Na Slovensku vidno veľké snahy o rozvoj a pán prezident Kiska zdôrazňoval, aký je preňho dôležitý boj s korupciou a zlepšenie vymožiteľnosti práva. Žiadna krajina nemôže povedať, že v tejto oblasti je všetko v poriadku, všetci na tom musíme pracovať," apeloval.

Rakúsky prezident tiež tvrdí, že vstupom do EÚ získalo aj Rakúsko, aj Slovensko. "Fakt, že náš hospodársky rozvoj z toho profitoval, je očividný, a možno to doložiť aj číslami," povedal.

Na margo ďalšieho smerovania EÚ poznamenal, že je dôležitá modifikácia jej filozofie. "Je potrebné klásť veľký dôraz na stabilitu, ale súčasne rozbehnúť investície a bojovať tak s nezamestnanosťou. Potrebujeme teda rovnováhu medzi stabilitou a investíciami," konštatoval Fischer.

Hlava rakúskeho štátu sa nevyhla ani nedávnej návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina vo Viedni, ktorá sa vo svetle diania na Ukrajine stala aj terčom kritiky. "Je dôležité stanoviť jasné hranice v prípade porušenia medzinárodného práva - k čomu pri anexii Krymu došlo: a to sme Putinovi povedali. Súčasne však treba hľadať riešenia pri rokovacom stole a hľadať rozumné úpravy vo vzťahoch Európy a Ruska," tvrdí.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vľavo) a rakúsky prezident Heinz Fischer (vpravo) počas úvodného rozhovoru na oficiálnej návšteve Rakúska vo Viedni 17. júla 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann


Vzťahy medzi Rakúsko a Slovenskom sú veľmi dobré, zhodnotil prezidentov hovorca

"Súčasné slovensko-rakúske bilaterálne vzťahy sú veľmi dobré a bezproblémové. Slovensko vníma Rakúsko ako veľmi dobrého suseda a významného partnera, osobitne v hospodárskej oblasti, s ktorým má mnohé záujmy nielen na bilaterálnej, ale aj na regionálnej a európskej úrovni," uviedol hovorca prezidenta Peter Petrus.

Postup rozširovania sankcií voči Rusku je dostatočný a nie je potrebné robiť žiadne rázne kroky. Na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní s rakúskym prezidentom Heinzom Fischerom to vyhlásil najvyšší slovenský predstaviteľ Andrej Kiska. Prezident SR je na oficiálnej návšteve Rakúska, kam pricestoval na Fischerovo pozvanie.

"Ak dochádza k porušeniu dohôd, sankcie sú potrebné a nutné. K tomu, aby sme mohli riešiť konflikty, je tiež potrebný dialóg a vysvetľovanie. Musí sa to ale opierať o dôveru, aby sme vedeli, že slová, ktoré za stolom padnú, budú skutočne platiť. Ak neplatia, treba uvažovať o ich posilnení reálnym činom," povedal Kiska.


Galéria: Prezident SR Andrej Kiska vo Viedni



Podľa jeho slov je "nesmierne dôležité, aby sa krajiny v rámci V4 i Európskej únie pokúsili ak nie hovoriť jedným hlasom, tak mnohými, ktoré ale hovoria to isté," apeloval.

O potrebe dialógu na prvom mieste hovoril aj Fischer: "Sankcie sú vždy posledným prostriedkom; tieto sa týkajú konkrétnych osôb a sú aj pre nás nevyhnutné. Viem, že v rámci prípravy na summit EÚ boli rôzne názory a bol dosiahnutý kompromis, ktorý Rakúsko podporuje. Dlhodobé stabilné vzťahy ale dosiahneme rokovaniami," dodal rakúsky prezident.

Vedúci predstavitelia EÚ sa na stredajšom mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na rozšírení sankcií proti spoločnostiam, vrátane tým z Ruska, ktoré podkopávajú suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Dohodli sa na potrebe vypracovania nového zoznamu firiem a osôb, voči ktorým majú byť sankcie uvalené. Dokument predstavia verejnosti do konca mesiaca.



Nový balík sankcií predvída aj pozastavenie nových pôžičiek pre Rusko prostredníctvom Európskej investičnej banky (EIB). Únia sa v duchu týchto opatrení pokúsi o pozastavenie nových úverov pre Ruskú federáciu zo strany Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD).

EÚ sa okrem toho bude zaoberať i možnosťou trestania konkrétnych spoločností a osôb, ktoré podporujú najvyšších ruských činiteľov zodpovedných za nelegálnu anexiu Krymu alebo destabilizáciu pomerov na východe Ukrajiny.

V záveroch summitu sa uvádza, že únia odsudzuje pokračujúce nelegálne aktivity ozbrojených militantov na východe Ukrajiny vrátane obsadzovania úradných budov, brania rukojemníkov a útokov na členov ukrajinských ozbrojených síl a pohraničnej stráže.

Únia zároveň vyzvala Moskvu, aby aktívne využila svoj vplyv na proruské ozbrojené sily na Ukrajine a zastavila cezhraničný tok zbraní a vojakov.