Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezident Kiska sa bude zaoberať financovaním opatrovateľských služieb

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR/Jakub Kotian

Štát sa rozhodol podporiť opatrovateľskú službu sumou 50 miliónov eur, táto suma však podľa generálneho sekretára Slovenskej katolíckej charity Radovana Gumuláka nestačí.

Bratislava 23. februára (TASR) – Sťažnosť na postup implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR bola hlavnou témou dnešného stretnutia predstaviteľov štyroch organizácií, ktoré aktívne presadzujú zmeny v poskytovaní sociálnych služieb, s prezidentom SR Andrejom Kiskom. Podľa vyjadrenia jej predstaviteľov ministerstvo zverejnilo výzvu na predkladanie projektov na zabezpečenie opatrovateľskej služby na Slovensku 31. decembra 2015 a organizácie nemali dostatočný priestor, aby na výzvu zareagovali. Prezident Kiska prisľúbil, že sa s výzvou, ako aj situáciou vo financovaní sociálnych služieb bude ďalej zaoberať.

"Poukázali sme na to, že táto výzva bola zverejnená v ranných hodinách na Silvestra, kedy bolo potrebné nielen sa zaregistrovať on-line, ale žiadosť doručiť aj písomne. Jediným kritériom, ktoré sa zohľadňovalo, bolo, že tieto finančné prostriedky na zabezpečenie opatrovateľskej služby dostala tá organizácia, ktorá sa prihlásila ako prvá a teda jediným kritériom bolo poradie, v akom sa organizácie prihlasovali a rýchlosť, akou si stihli žiadosť zaregistrovať," povedal po stretnutí s prezidentom generálny sekretár Slovenskej katolíckej charity Radovan Gumulák. Považuje za nekorektné, že sa nezohľadňovali iné kritériá. Najmä, či organizácie, ktoré sa do výzvy prihlásili, majú nejaké skúsenosti s prácou so seniormi odkázanými na opateru, či disponujú nejakým počtom opatrovateliek. Sťažnosť adresovali aj generálnemu riaditeľovi príslušnej sekcie ministerstva práce a tiež Európskej komisii.

Štát sa rozhodol podporiť opatrovateľskú službu sumou 50 miliónov eur, táto suma však podľa Gumuláka nestačí.

"Dopyt po opatrovateľskej službe je niekoľkonásobný. Je veľa seniorov, ktorí potrebujú opatrovateľskú starostlivosť a nemajú ju," zdôraznil. V rámci druhej etapy realizácie projektu niektorí seniori prišli o svoju opatrovateľku, keďže financie dostala iná organizácia. "Tá v obci službu neposkytuje, poskytuje ju inde a pre nejakú inú osobu. Ľudia, ktorí ju predtým mali zabezpečenú, už ju teraz nemajú. Veríme, že implementačná agentúra a niekto z kompetentných sa bude situáciou zaoberať," apeloval Gumulák a dodal, že vzniknutá situácia deformuje prostredie.

Organizácie upozornili, že obce majú povinnosť zabezpečovať opatrovateľskú službu, hradiť ju z podielových daní a dostanú navyše prostriedky z Európskeho sociálneho fondu. Opatrovateľskú službu by mali preto zabezpečiť aj pre tých, ktorí ju doteraz nedostali.

"Namiesto rokovaní niektoré organizácie dostali vyhrážky od implementačnej agentúry ministerstva práce za poškodzovanie dobrého mena," povedal Gumulák. Podľa neho je vážny problém aj netransparentnosť výzvy, keďže implementačná agentúra nezverejnila, aké organizácie sa prihlásili, v akom poradí, ktoré a v akej výške dostali na opatrovateľskú službu peniaze z výzvy.

Zástupcovia Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR, Slovenskej katolíckej charity, SocioFóra, Združenia seniorských prijímateľov sociálnych služieb a Ústredia Evanjelickej diakonie ECAV na Slovensku požiadali prezidenta, aby sa angažoval v pomoci odkázaným seniorom. Tí, ktorí sú u neverejných poskytovateľov, nedostávajú na pomoc v núdzi a odkázanosti toľko zdrojov ako seniori vo verejných zariadeniach.