Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

CHORVÁTSKO: Kiska otvoril Honorárny konzulát a odhalil bustu Kukučína

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska Foto: TASR - Martin Baumann

Slováci sa v Chorvátsku môžu obrátiť na Veľvyslanectvo SR v Záhrebe, Honorárne konzuláty SR v Splite a Osijeku.

Split 21. júna (TASR) – Slovenský prezident Andrej Kiska dnes otvoril Honorárny konzulát SR v chorvátskom Splite. "Som veľmi rád, že tu v jednej skutočne z najnavštevovanejších destinácii slovenských turistov máme teraz kúsok Slovenska. Máme tu miesto, kde ktokoľvek, kedykoľvek bude potrebovať pomoc, tak ju tu nájde," povedal počas otvorenia konzulátu slovenský prezident.

"Mnohokrát história ukázala, že práve honorárny konzul dokáže byť ten, ktorý v čase, keď človek potrebuje urgentne niečo vyriešiť, dokáže pomôcť," dodal Kiska. Zároveň zaželal novému honorárnemu konzulovi menej prípadov núdze, keď budú ľudia potrebovať pomoc, a čím viac výziev od podnikateľov a z oblasti kultúry, ktoré ešte zlepšia vzájomné vzťahy.

Honorárny konzul SR v Chorvátsku Goran Morovič si myslí, že v určitom zmysle sa Slováci a Chorváti dopĺňajú. "Od Slovákov sa dá dosť vecí naučiť a dá sa aj dosť vecí urobiť. Keďže som osoba súťaživá, tak si myslím, že z takej nejakej súťaživosti môže vzniknúť veľa nových dobrých vecí. Túto pozíciu som zobral ako výzvu," uviedol konzul pre TASR.

Slováci sa v Chorvátsku môžu obrátiť na Veľvyslanectvo SR v Záhrebe, Honorárne konzuláty SR v Splite a Osijeku. Od 1. júla do konca augusta bude občanom SR k dispozícii aj Vysunuté konzulárne pracovisko v Zadare.

Prezident Kiska odhalil bustu Martina Kukučína na ostrove Brač


Slovenský prezident Andrej Kiska dnes v dedine Selca na chorvátskom ostrove Brač odhalil bustu známemu slovenskému spisovateľovi Martinovi Kukučínovi.

"Je pre mňa obrovskou cťou, že v rámci mojej oficiálnej návštevy Chorvátska som sa mohol zúčastniť tak milej slávnosti, odkrytia busty nášho velikána a nášho spisovateľa Martina Kukučína, ktorý tu žil viac ako 13 rokov," spresnil prezident.

V Chorvátsku Kukučín (vlastným menom Matej Bencúr) pôsobil ako lekár. "Spomienky, ktoré sú na neho, sú spomienky na človeka, ktorý chcel pomáhať, ktorý ako lekár liečil najchudobnejších zadarmo, dával im zadarmo lieky. Tu napísal svoj nádherný román Dom v stráni, ktorý podľa odborníkov literatúry najlepšie popisuje, ako sa tu žilo v tomto období. Je to príbeh tragickej lásky a je pre mňa skutočne cťou, že tu v tejto obci dbajú o pamiatku nášho velikána Martina Kukučína," zdôraznil.

V obci Selca mu už v auguste 2011 odhalili pamätnú tabuľu z bieleho bračského mramoru. Stalo sa tak pri príležitosti 150. výročia narodenia spisovateľa v rámci každoročného miestneho literárneho podujatia Croatia rediviva. Pripomína pobyt Kukučína na Brači, jeho život a prácu.

Spisovateľ a lekár Martin Kukučín sa narodil v roku 1860 v Jasenovej na Orave. Po štúdiu medicíny v Prahe prijal miesto lekára v dedine Selca na ostrove Brač v chorvátskej Dalmácii. Z Chorvátska odišiel do Čile, kde taktiež pôsobil ako lekár.

Po vzniku Československa začal opäť hľadať možnosti styku s vlasťou. Aj keď sa mu podarilo nakrátko vrátiť, nakoniec sa usadil v kúpeľnom mestečku Lipik v chorvátskej Slavónii, kde mu zomrela manželka Perica Didoličová. O dva roky nato zomrel v slavónskom Pakraci aj on.