Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezident Kiska: Teroristi a chorí jednotlivci šíria strach po Európe

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskí politici,vrátane najvyšších ústavných činiteľov, sa vyjadrili k piatkovej streľbe v Mníchove, počas ktorej zahynulo deväť ľudí.

Bratislava 23. júla (TASR) Všetci psychicky vyšinutí jednotlivci, ktorí majú v úmysle páchať zlo, musia vedieť, že proti nim stoja tí najlepší experti, profesionáli, a spolu s nimi všetci dobrí, normálni ľudia. "Ľudia našej Európy, našej planéty," myslí si to prezident Andrej Kiska, ktorý takto na svojom facebookovom profile reagoval na piatkovú (22.7.) streľbu v obchodnom centre v Mníchove, ale aj na nedávne útoky v Nice, Paríži a Bruseli.

Podľa neho šíria teroristi a chorí jednotlivci strach po Európe, pričom často práve obhajobou náboženstva majú ventilovať svoju vlastnú frustráciu, nenávisť, neschopnosť žiť v modernom a vyspelom svete. "Zabíjajú nevinných ľudí, dokonca malé deti. Včera v Mníchove zahynuli ďalší ľudia," uvádza prezident s tým, že si všetci uvedomujeme, že bezpečnosť a ochrana sú nástojčivou úlohou. Zároveň všetkým pozostalým obetí vyslovil hlbokú sústrasť.

Piatkovú streľbu v Mníchove označil prezident SR Andrej Kiska za útok na spoločné hodnoty a pokojné spolužitie. "Hlboko odsudzujem tento barbarský čin," píše prezident v telegrame, ktorý v súvislosti s mníchovským útokom poslal nemeckému prezidentovi Joachimovi Gauckovi.

Predseda NR SR A. Danko: Tento ohlavný čin sa nedá ospravedlniť


Na snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).
Foto: TASR - Jakub Kotian


Predseda parlamentu Andrej Danko poslal v súvislosti s piatkovo tragédiou v Mníchove sústrastný telegram predsedovi nemeckého Spolkového snemu Norbertovi Lammertovi a rovnako aj predsedovi Spolkovej rady Stanislawovi Tillichovi. "Tak, ako sa tento ohavný čin nedá ospravedlniť, tak sa nedá ani slovami vyjadriť to, čo cítim. Žiadne slová ľútosti totiž nenahradia životy nevinných ľudí a nepomôžu rodinným príslušníkom obetí v ich žiali," uviedol Danko. Zároveň v mene slovenských občanov vyjadril úctu obetiam a úprimnú sústrasť pozostalým.

Premiér SR R. Fico: Hlboko odsudzuje barbarský a ničím neospravedlniteľný čin

Predseda vlády R. Fico zaslal sústrastný telegram nemeckej spolkovej kancelárke Angele Merekelovej v súvislosti s útokom, ktorý sa odohral v bavorskom Mníchove. So zdesením prijal informáciu o útoku strelca, pri ktorom bolo ohrozených mnoho nevinných osôb a deväť ľudí za tento ohavný čin zaplatilo vlastným životom.

"Hlboko odsudzujem tento barbarský a ničím neospravedlniteľný čin. Mysľou som pri rodinách a príbuzných obetí, ktoré tento násilný akt stál život i pri zranených, ktorým prajem skoré uzdravenie," uviedol premiér a vyjadril všetkým pozostalým obetí tragédie v mene celej vlády SR úprimnú a hlbokú sústrasť.​ Zdôraznil, že v tejto ťažkej chvíli stojí Slovensko pevne na strane svojich nemeckých priateľov a ubezpečil kancelárku A. Merkelovú o podpore spoločnému úsiliu v boji proti terorizmu a akýmkoľvek prejavom extrémizmu.

Svoj názor vyjadril aj na sociálnej sieti v statuse, v ktorom odsúdil "chorý útok šialenca v Mníchove, pri ktorom prišli o život nevinní ľudia, dokonca i deti". Všetkým pozostalým obetí vyjadril úprimnú sústrasť. "Pocit bezpečia, ktorý sme donedávna brali ako samozrejmosť, sa dnes stáva našou primárnou potrebou. Som v neustálom kontakte s našimi bezpečnostnými zložkami, pričom na Slovensku momentálne platia tie najvyššie bezpečnostné opatrenia," napísal na sociálnej sieti predseda vlády SR.

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico.
Foto: TASR/Michal Svítok


Šéf Diplomacie M. Lajčák: Tento zavrhnutiahodný čin, ktorý nemožno ničím ospravedlniť

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák zaslal v súvislosti s piatkovou (22.7.) tragédiou v Mníchove sústrastný telegram spolkovému ministrovi zahraničných vecí Frankovi-Walterovi Steinmeierovi.

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


V telegrame M. Lajčák vyjadruje silné rozhorčenie nad správou o útoku, pri ktorom zahynulo deväť nevinných ľudí a ďalší boli zranení. "Tento zavrhnutiahodný čin, ktorý nemožno ničím ospravedlniť, je útokom na mierové a pokojné spolužitie nás všetkých," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Pozostalým obetí i občanom Nemecka vyjadril Lajčák úprimnú sústrasť. "Moje myšlienky patria obetiam a ich rodinám, ako aj zraneným, ktorým touto cestou želám skoré uzdravenie," napísal minister.

Streľba v areáli mníchovského obchodného strediska Olympia sa skončila smrťou desiatich ľudí vrátane 18-ročného útočníka s dvojakým nemecko-iránskym občianstvom, ktorý spáchal samovraždu a jeho telo našli približne kilometer od miesta činu. Medzi obeťami nie sú Slováci.

Nemecká polícia sa domnieva, že útočník bol inšpirovaný masakrom, ktorý pred piatimi rokmi spáchal v Nórsku Anders Behring Breivik.

Ministerka spravodlivosti L. Žitňanská: Odsudzuje útok v Mníchove

Na snímke ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.
Foto: TASR - Jakub Kotian


"Každý násilný čin je hrozný a obzvlášť ten, ktorého cieľom je šíriť paniku a strach. Odsudzujem útok v Mníchove a vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým obetí vyšinutého útočníka, "napísala dnes na sociálnej sieti L. Žitňanská.