Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Na dofinancovanie zdravotníctva pôjde 100 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Sadzba za poistencov štátu posledné dva mesiace v roku stúpne z 3,78 na 5,67 percenta.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Zdravotníctvo sa v tomto roku dofinancuje 100 miliónmi eur cez vyššie zdravotné odvody za štátnych poistencov. Prezident SR Andrej Kiska podpísal vo štvrtok novelu zákona o zdravotnom poistení, ktorá zvýši odvody štátu.

Sadzba za poistencov štátu posledné dva mesiace v roku stúpne z 3,78 na 5,67 percenta. Zdravotníctvo tak dostane na dofinancovanie 100 miliónov eur. K takémuto kroku sa pristúpilo po dohode s ministerstvom financií, ozrejmil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

V prípade zdravotníctva sa najprv hovorilo o potrebe dofinancovania sumou 150 miliónov eur. Šéf rezortu však už dávnejšie informoval, že príjmy od ekonomicky aktívnych osôb sú o desiatky miliónov eur vyššie, ako sa predpokladalo. S konečným číslom potrebným na dofinancovanie sa preto čakalo aj na septembrovú daňovú prognózu.

Viac peňazí pre sektor dlhodobo žiadali neštátne nemocnice, zdravotné poisťovne, zamestnávatelia, ambulantný sektor, pacientske organizácie. Dofinancovanie má napríklad pomôcť štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ktorá mala minulý rok vysokú stratu a plní preto ozdravný plán.

Novela zákona prináša aj zmenu v prerozdeľovaní peňazí medzi zdravotnými poisťovňami. Parameter chorobnosti má dostať po novom väčšiu váhu. Všeobecná zdravotná poisťovňa by tak mala mať k dispozícii viac zdrojov, keďže má aj najviac chorých poistencov.

Novela zákona bude platiť od novembra.