Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PREZIDENT: Najsmutnejšie na filme Únos je, že sa zakladá na pravde

Na snímke hľadisko pred premiérou filmu Únos 1. marca 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Dano Veselský

Pod réžiu a scenár Únosu sa podpísala Mariana Čengel Solčanská.

Bratislava 2. marca (TASR) - Premiéru prvého politického thrilleru v dejinách porevolučnej slovenskej kinematografie si pozrel aj prezident SR Andrej Kiska. Témou filmovej novinky Únos, ktorú videli diváci spolu s viacerými osobnosťami politického a spoločenského života po prvý raz v stredu 1. marca v Bratislave, je príbeh okolo únosu prezidentovho syna či podozrivé prepojenia medzi zločinom, mafiou, tajnou políciou a mocou v polovici 90. rokov minulého storočia. "Je to nesmierne smutný film a najsmutnejšie na tom filme je, že sa zakladá na pravde," uviedol Kiska. Prezidenta na premiére sprevádzala jeho dcéra Natália, ktorú film podľa vlastných slov dostal. "Boli to ľudia v mojom veku, ktorí tam bojovali za to, aby sa spravodlivosť stala, a spravodlivosť sa doteraz nestala," vyhlásila Natália Kisková a poďakovala režisérke i producentom snímky za to, že vznikla: "Inak by ľudia v mojom veku a možno ešte mladší nevedeli, čo možno je realita. Áno, je to film, ale tento film sa môže stať aj teraz. Mám troch súrodencov, a keby sa to stalo hocikomu z nás, tak si to neviem predstaviť."



Za silný a profesionálne veľmi dobre urobený politický thriller označil Únos minister kultúry SR Marek Maďarič. "Kládol som si otázku, ako to môžu vnímať ľudia, ktorí nežili v tej dobe alebo napríklad zahraniční diváci. Ja ako človek, ktorý v tej dobe žil a veci, ktoré sú predlohou filmu vnímal, som sa neustále vnútri s tým konfrontoval," zhodnotil film s tým, že obsahoval aj scény, ktoré naňho pôsobili veľmi emotívne.



Pod réžiu a scenár Únosu sa podpísala Mariana Čengel Solčanská, ktorá má na svojom konte filmy ako Legenda o lietajúcom Cypriánovi (2010), Miluj ma alebo odíď (2012) a rozprávku Láska na vlásku (2014). Ako uviedol Marek Maďarič pre TASR, réžie politického thrilleru, v ktorom sa mocou posadnutí predstavitelia štátu neštítia žiadneho zločinu, aby si upevnili pozíciu neobmedzených vládcov, sa zhostila veľmi dobre. "O to skôr, že sa inšpirovala veľmi živou históriou, čo ju mohlo zviesť na lacné a povrchné stvárnenie. Myslím, že sa tomu vyhla, daný príbeh nestvárnila čierno-bielo, bolo to pôsobivé. Keď to porovnávam s podobnými pokusmi v českej kinematografii, ktoré sa snažili zobraziť divoké 90. roky, podsvetie a mix politiky a organizovaného zločinu, dopadli podľa mňa ďaleko, ďaleko horšie ako tento film."

Únos vstupuje do kín 2. marca. Vo filme účinkujú Rebeka Poláková, Milan Ondrík, Dano Heriban, David Hartl, Vladislav Plevčík, Tomáš Hanák, Ján Greššo, Juraj Hrčka, Maroš Kramár, Ingrid Timková a ďalší.