Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

A. Kiska nepovažuje za vhodné posielať si odkazy z Bruselu do Bernu

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR/Martin Baumann

Prezident SR je pripravený diskutovať o partneroch v zahraničnej politike, o smerovaní našej zahraničnej politiky doma v Bratislave.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Nepovažujem za vhodné posielať si odkazy z Bruselu do Bernu o zahraničnej politike. Ale som, samozrejme, pripravený diskutovať o tom, kto sú naši partneri v zahraničnej politike, o smerovaní našej zahraničnej politiky doma v Bratislave. Uviedol prezident SR Andrej Kiska na margo kritiky premiéra Roberta Fica, ktorú mu adresoval v Bruseli na summite. TASR o tom informoval poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan.

"Dnes som na oficiálnej návšteve Švajčiarska. Jednou z tém návštevy je školstvo, preto sú tu so mnou aj rektori našich univerzít a predseda Slovenskej akadémie vied. Slovensko sa má od Švajčiarska v oblasti školstva, vedy, výskumu a inovácií čo učiť. Toto sú tie témy, ktoré by mali Slovensko skutočne trápiť," povedal prezident Kiska.

Podľa predsedu vlády bola kritika prezidenta SR Andreja Kisku na adresu Vyšehradskej štvorky (V4) neadekvátna. "Nerozumiem slovám pána prezidenta Kisku na adresu V4. Sú neadekvátne, lebo keby nebola V4, tak máme dnes povinné kvóty, keby nebola V4, tak Slovensko nemôže ošetrovať vlastné záujmy, pokiaľ ide o plyn, ktorý prechádza cez našu krajinu," skonštatoval premiér.

Fico zdôraznil, že aj štvrtkové (20.10.) rokovanie premiérov V4 v Bruseli potvrdilo, že tieto štyri krajiny sú schopné koordinovať svoje postoje a kým takéto regionálne združenie, ktoré zahŕňa viac ako 60 miliónov obyvateľov, spoločne postupuje, tak je schopné dosiahnuť aj veľké výsledky.

Premiér zároveň odmietol Kiskove slová, že Vyšehradská štvorka "má zlý imidž", a v tejto súvislosti, rovnako ako aj s odkazom na stretnutie prezidenta SR s dalajlámom, odkázal, že prezident by mal menej počúvať svojich poradcov.

"To, čo urobil Kiska, jednoznačne poškodilo slovensko-čínske vzťahy a na tom nie je nič tajomné," uviedol Fico s tým, že v rovnakom duchu sa už vyjadril aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.