Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Odborníci dostanú na posúdenie možných drog viac času

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Prvý zoznam rizikových látok bol vydaný v roku 2013, v súčasnosti je v ňom 25 rizikových látok.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Odborníci dostanú od decembra na posúdenie látok, ktoré môžu byť novými drogami, viac času. Lehota sa predĺži z troch na šesť rokov. Zmenu prináša novela zákona o omamných a psychotropných látkach, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Látky, u ktorých je podozrenie, že majú psychotropné alebo omamné účinky, môže ministerstvo zaradiť do zoznamu tzv. rizikových látok. Narábať sa tak s nimi môže iba za vopred daných podmienok. Doteraz, ak sa v lehote troch rokov od zaradenia preukázalo, že riziková látka má vlastnosti drogy, preradila sa do zákonného zoznamu omamných alebo psychotropných látok. Inak sa spomedzi rizikových vyradila. Lehota sa má teraz predĺžiť na šesť rokov.

Prvý zoznam rizikových látok bol vydaný v roku 2013, v súčasnosti je v ňom 25 rizikových látok. "Podľa súčasného zákona by zo zoznamu muselo byť vypustených 16 rizikových látok, pretože nie sú k dispozícii dôkazy o tom, že majú vlastnosti omamnej látky a psychotropnej látky," upozornilo ministerstvo zdravotníctva.

"Návrh zákona prispeje k zvýšeniu sociálnej ochrany a k prevencii vzniku závislosti od drog, vrátane prevencie liečby zdravotných následkov osôb závislých od užívania drog, vrátane trestnej činnosti," očakáva ministerstvo.

Nové drogy sú na európskom trhu stále veľkou hrozbou, výnimkou nie je ani Slovensko. Nové psychoaktívne látky, ktoré nie sú kontrolované podľa medzinárodného práva, sa často predávajú na trhu ako tzv. Legal Highs. Najčastejšie ide o syntetické drogy, patria sem však aj látky rastlinného pôvodu. Odborníkom trvá niekedy aj mesiace, kým zistia zloženie nových drog.