Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prezident odvolal 14 sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov

Prezident SR Andrej Kiska, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Kiska ešte 16. decembra povedal, že Súdna rada SR porušuje ústavu a zákon o sudcoch, lebo nepredkladá hlave štátu návrhy na odvolanie sudcov, ktorí dovŕšili vek 65 rokov.

Bratislava 5. januára (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska zaslal na návrh Súdnej rady SR odvolací dekrét 14 sudcom, ktorí dosiahli vek 65 rokov. Koná tak v súlade so svojím vyhlásením z 29. apríla 2015, kedy povedal, ako bude postupovať pri odvolávaní sudcov nad 65 rokov. Kiska následne listom informoval predsedov súdov, že ku koncu roka odvolá sudcov nad 65 rokov na návrh súdnej rady.

"Prezident Andrej Kiska bude rovnako postupovať aj ďalej v prípade, ak mu súdna rada bude doručovať zoznam sudcov nad 65 rokov, ako to predpokladá Ústava SR," uviedol dnes Martin Lipták z Tlačového odboru Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky.

Kiska ešte 16. decembra povedal, že Súdna rada SR porušuje ústavu a zákon o sudcoch, lebo nepredkladá hlave štátu návrhy na odvolanie sudcov, ktorí dovŕšili vek 65 rokov. "Súdnu radu som požiadal, aby si splnila ústavnú povinnosť a predložila zoznam všetkých sudcov nad 65 rokov tak, ako jej to ukladá ústava a zákon. Žiaľ, súdna rada naďalej porušuje ústavu aj zákon. Naposledy mi doručila návrh na odvolanie ôsmich sudcov zo zoznamu 50 sudcov, o ktorých rokovala. Takýto postup väčšiny v súdnej rade nielenže nemá oporu v ústave a zákonoch, ale rada prakticky mení svoju povinnosť navrhnúť sudcov na odvolanie na svoje právo," vyhlásil v decembri prezident. Podľa jeho slov by si toto protiústavné konanie väčšiny v súdnej rade mali všimnúť vláda aj parlament, ktorých nominanti sa takto správajú.

Kiska pripomenul tiež svoju snahu o to, aby bol postup odvolávania sudcov transparentný. "V septembri som požiadal poslancov, aby sa to vyriešilo jednoduchou novelou ústavy," povedal. Napriek tomu, že na programe poslednej schôdze bola novela ústavy, automatický odchod sudcov do dôchodku po dosiahnutí určitého veku tak, ako to žiadal Kiska, sa do novely nej napriek snahe opozície nedostal. "Neviem si to vysvetliť inak ako neochotou väčšiny v parlamente riešiť situáciu v súdnictve," uzavrel v decembri Kiska.