Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Prezident chce s P. Paškom riešiť ústavných sudcov po prázdninách

Janu Baricovú (vľavo) vymenoval prezident SR Andrej Kiska za sudkyňu Ústavného súdu SR v Bratislave, 10. júla 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Ústavný súd má momentálne o dvoch sudcov menej. Prezident totiž odmietol vymenovať väčšinu z kandidátov, ktorých zvolil parlament hlasmi Smeru-SD. Vymenoval len jedného - Janu Baricovú.

Bratislava 16. júla (TASR) - Prezident Andrej Kiska by sa chcel pre ústavných sudcov a iné témy stretnúť s predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD) po prázdninách. Povedal to novinárom počas svojej pracovnej cesty v Poľsku. Paška podľa hovorcu Pavla Chovanca zatiaľ žiadne pozvanie na stretnutie nedostal.

"S pánom Paškom sa chcem stretnúť, termín zatiaľ nebol dohodnutý. Nevyvolával som ho ani ja, skôr si myslím, že to bude po prázdninách," uviedol Kiska, ktorý chce s Paškom hovoriť nielen o ústavných sudcoch.

Ústavný súd má momentálne o dvoch sudcov menej. Prezident totiž odmietol vymenovať väčšinu z kandidátov, ktorých zvolil parlament hlasmi Smeru-SD. Vymenoval len jedného - Janu Baricovú. Zo šestice ponúknutých kandidátov mal vybrať troch. U ostatných však prezident nezistil "trvalý záujem o ústavné právo a ústavné súdnictvo". Kiska pripomenul, že sa rozhodoval na základe osobného rozhovoru aj odporúčaní právnických autorít.

Paška na Kiskovo rozhodnutie reagoval tým, že prezident SR má podľa Ústavy SR zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov, čo Kiska podľa neho neurobil, keďže vymenoval len jednu sudkyňu. Premiér Robert Fico (Smer-SD) zo súčasného personálneho stavu na Ústavnom súde SR tiež viní Kisku. Ten sa k tomu nevyjadril. K Ústavnému súdu podľa vlastných slov už povedal dosť.

Paška dosiaľ nepovedal, čo bude robiť ďalej, avizoval postup striktne v medziach ústavy. Podľa neho ale nová voľba nie je možná. Opozícii však prípad pripomína kauzu nevymenovania generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Poukazuje na nález Ústavného súdu SR, ktorý umožňuje prezidentovi odmietnuť parlamentom zvoleného kandidáta. Paškov postoj označili niektorí opoziční politici za farizejský. Pripomínajú, že keď vtedajší prezident Ivan Gašparovič odmietol vymenovať Čentéša, Paška jeho rozhodnutie rešpektoval rovnako ako nález Ústavného súdu a vyhlásil novú voľbu.

V čom je táto situácia iná, ako prípad zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Čentéša, Paška nepovedal. "Nie som ústavný právnik a nemám na to ani príslušný mandát, aby som z toho miesta zaujímal postoj. Dovoľte mi ostať vo vecnej rovine," dodal.